Karrièren dreper ekteskapet

En ny undersøkelse viser at karrièrekvinner som tjener mer enn sin mann, har 40 prosent større risiko for å bli skilt enn sine medsøstre.

Publisert Publisert

Foto: Johannessen, Sara

  • Linda Johnsen Ørstavik
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Nå har amerikanske forskere slått fast at karrièrekvinner har høy skilsmisserisiko.

Undersøkelsen viser at når kvinners karrière tar av, er resultatet ofte at ekteskapet går i stykker, skriver alive.dk.

Takler ikke kvinnens lønn Og det er tydelig at når kvinnene tar med seg hjem store lønningsposer fremfor matvareposer, så skaper det store problemer i ekteskapet.

Forskere fra Western Washington University i USA, har ved at følge 2500 kvinner i 25 år, funnet ut at risikoen for at et par vil gå hver til sitt er 40 prosent høyere hvis kvinnen tjener mer enn mannen.

Ifølge forskerne er det mest kritiske punktet når kvinnens lønn utgjør 60 prosent eller mer av parets inntekt.

Kjent problematikk — I min praksis har jeg hatt mange kvinner som snakker om denne problematikken, sier Mette Manus, Aftenpostens jobbekspert.

Hun påpeker at denne undersøkelsen riktignok er fra USA der hun tror likestillingen er kommet litt kortere enn i Norge, men hun mener at mange av disse holdningene også er kulturrelaterte.

— Det minner litt om den gamle mannskulturen der mannen var «the bread-winner» og kom hjem med lønningsposen. Dermed skulle han bli vartet opp, sier Manus.

Press i etableringsfasen Manus tror at en høy skilsmissestatistikk skyldes nettopp det presset begge har i etableringsfasen.

— Selv om vi i Norge har full barnehagedekning, et arbeidsliv som har forståelse for delt ansvar i hjemmet, tilrettelagte regler for delt fødselspermisjon og lignende, sliter mange unge familier med ekteskapet. Noe av problemet ligger vel nettopp i at de klarer å prioritere barna, jobben og hjemmet, men glemmer å ta vare på hverandre og forholdet, sier hun.

Hun sier at alt ofte skal skje på en gang, både familieetablering og karrièreutvikling. Ved å bli enige om hvem av de to som i denne fasen skal utvikle sin karrière, og hvem som tar et roligere karrièreløp, kan være en god måte å løse problemene på.

— Livet går i faser, og alt bør ikke skje i samme fase. Det er viktig å bli enige og ha full respekt for den enkeltes valg, og gi rom for rollebytte senere, sier hun.

Har du spørsmål om utdanning og karrierevalg? Kontakt Aftenpostens jobbekspert Mette Manus her.

Mange forventninger Manus mener at vi i dagens Norge har kommet langt når det gjelder likestilling, som like muligheter for utdanning og lønn. Men hun påpeker at det ofte ennå er slik at kvinnene tjener dårligere enn mannen.

— Dette har mange årsaker, blant annet at kvinnen fortsatt vegrer seg for å gå inn i ledende stillinger. Ofte velger hun også deltidsstillinger.

Manus mener at dagens kvinner føler tidsklemmen og presset ved å være best på jobb og å være en best mulig forelder, sosial deltager og samtidig kunne innfri alle forventningene som samfunnet og ikke minst, forrige generasjon, legger på hennes skuldre.

Hva mener du? Delta i debatten her.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Olafsens tidligere kollega og VM-vinner omkom i ulykke: – En uvirkelig og fryktelig trist dag

  2. «Brann-supporterne var lovet noe annet denne sesongen»

  3. 200.000 sjøfolk kommer seg ikke hjem. – Det begynner å bli kritisk

  4. – Vi risikerer å bli isolert store deler av høsten og vinteren om dette er hva Fjord1 leverer

  5. Mann avhøres etter angrep på Bunnpris-ansatt

  6. Skuespiller Grethe Ryen er død

  1. Jobb og karriere