Ratingbyrået nedgraderer krisefondet fra AAA til AA+, noe som kan bety at det blir dyrere å låne penger både for EFSF og de gjeldstyngede landene i Europa.

Fondet har som formål gi økonomisk nødhjelp til land som får problemer med å betjene statsgjelden.Nedgraderingen kommer som et resultat av at Frankrike og Østerrike som to av totalt ni europeiske land fikk sin kredittverdighet nedgradert før helgen. Disse to landene var de fremste garantistene for EFSF-fondet, skrev Standard & Poor's i en uttalelse mandag kveld.

Begrenset effekt

Økonomiprofessor Halvor Mehlum tror effekten fra nedgraderingene vil bli begrenset. Han tror i stedet det er ledighet og lav økonomisk vekst som vil gjøre det vanskelig å løse krisen på lengre sikt.

– Det går litt opp og ned, men den langsiktige trenden er veldig stygg, sier Mehlum til NTB.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy forsøkte mandag å dempe frykten for hva nedgraderingen av landet kan bety.

– Jeg mener det ikke endrer noe, sa han etter å ha diskutert den økonomiske krisen med Spanias nye, konservative statsminister Mariano Rajoy.

Også Spania ble nedgradert fredag.

– Vi må redusere underskuddet, vi må redusere utgiftene og vi må bedre økonomiens konkurransedyktighet for igjen å gå veien mot vekst, understreket Sarkozy, og fikk støtte fra Rajoy

.– Når alt kommer til alt, er det avgjørende at hvert land følger sin vei, sa Spanias nye statsminister ifølge AFP.

Fagre løfter

Det er bra at Sarkozy og Tysklands statsminister Angela Merkel har begynt å snakke om betydningen av økonomisk vekst, understreker Mehlum. Så langt har han likevel ikke sett noen troverdig plan for hvordan de strukturelle problemene i den europeiske økonomien skal kunne løses.

– Det tyder på at de ikke har noen gode ideer, sier professoren, som er ansatt ved Universitetet i Oslo (UiO).Merkel og Sarkozy har lovet å ta veksten på alvor på sitt neste toppmøte, men Mehlum tror resultatene av disse samtalene blir magre.Sjefen i Den europeiske sentralbanken (ECB) Mario Draghi sa mandag at krisen i eurosonen er blitt verre de siste månedene. Han kaller den nåværende situasjonen «svært alvorlig».