Nedgangstider og voksende arbeidsledighet i eurolandene mobiliserer de fagorganiserte og arbeidsløse.

I Spania begynte protestaksjonene allerede i helgen. Tusenvis av demonstranter strømmet ut i gatene i 55 byer.

De fulgte oppfordringen fra de største fagorganisasjonene i landet om å markere sin misnøye med sparepolitikken til den nye konservative regjeringen i landet.

Nedgangstider

Nye tall som ble lagt frem mandag formiddag bekrefter at Spania er inne i økonomiske nedgangstider, det økonomene kaller en resesjon.

Resesjon defineres som fall i samlet produksjon (bruttonasjonalproduktet) i to eller flere måneder på rad. Resesjon er en litt mildere og kortere variant av en økonomisk depresjon som er en langvarig økonomisk nedgangsperiode.Nedgangen i spansk økonomi var på 0,3 prosent i første kvartal, like mye som fallet i siste kvartal i fjor, ifølge landets statistiske sentralbyrå.

Dette er den andre økonomiske nedgangsperioden som rammer landet siden den globale finanskrisen i 2008-09 som sendte verdensøkonomi ut i den verste krisen siden annen verdenskrig.

Spania er særlig hardt rammet av voksende arbeidsløshet. Den var på 24,4 prosent i første kvartal. Det er den høyeste ledigheten som er registrert i landet på 18 år.

Regjeringen presses

Statsminister Mariano Rajoys regjering har varslet nye innstramningstiltak.

Regjeringen forsøker å hindre at Spania blir det neste eurolandet som må søke EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) om krisehjelp, slik Hellas, Portugal og Irland allerede har fått.

— Å se Spania nå er som å se Irland i oktober 2010 like før landet ble tvunget til å be om en redningsaksjon, sier seniorøkonomen Megan Greene i det amerikanske økonomiske analyseselskapet Roubini Global Economics.Den spanske regjeringen er utsatt for sterkt press fra de andre eurolandene om å foreta flere nedskjæringer i offentlige budsjetter og løse de særskilte problemene med bankvesenet som er lastet med «tapsbomber» etter eiendomskrakket i landet før finanskrisen.

Rentene stiger

Usikkerheten om spansk økonomi førte til at rentene på spanske statslån steg. Renten på tiårige statsobligasjoner lå mandag formiddag på rundt 5,85 prosent.

I forrige uke var den tiårige renten på over 6 prosent, et nivå som finansanalytikere mener landet ikke har økonomisk tåleevne til å bære over lengre tid.