Med familiene pent pyntet for gallamiddag kom herrene bak Stargate, Mikkel Eriksen and Tor Erik Hermansen til festmiddag i Broad Street Ball Room i New York.

Prisen de fikk onsdag deles ut hvert år til de som har betydd noe spesielt for forholdet mellom Norge og USA.

— Denne utmerkelsen betyr mye for oss. Personlig har jeg alltid hatt en drøm om USA fra jeg var liten gutt hjemme i Askim. Når vi nå får denne prisen som en anerkjennelse for at vi har klart å skape noe mellom Norge og USA. Det betyr mye, sier Tor Erik Hermansen til aftenposten.no.

Seriøs eksportartikkel

Mikkel Eriksen legger til at det er bra at musikk blir anerkjent i et slikt forum som Det norsk-amerikanske handelskammer.

— I Norge er vi flinke på ting som olje, fisk og shipping. At de da også anerkjenner musikk og kultur som en seriøs business og en viktig eksportartikkel er flott, sier Eriksen.

Stargate, som komponerer og produserer musikk, har blant annet vunnet en Grammy og lager låter for kjente artister som Rihanna, Beyoncé, Katy Perry og NeYo.

De understreker begge at musikk i dag er et produkt en lager for verdensmarkedet, men de jobber i selve populærmusikkens mekka, nemlig New York.

Prisen eller hederbevisningen de ble tildelt natt til torsdag norsk tid har vært delt ut i 20 år og gått til en rekke personer som har betydd mye for forholdet Norge og USA.

Liv Ullmann, Grete og Jack Waitz og Stein Eriksen er blant de utvalgte som gjennom 20 år er blitt hedret på denne måten.

StarGate-herrene startet i Trondheim på slutten av 1990-tallet og har siden 2005 holdt til i New York.

Sammen med Export Music Norway har står også de to guttene bak et masterstudium i New York der norske kunstnere kan utvikle seg. Hele 35 norske studenter innenfor ulike deler av musikkindustrien deltok på studiet ved Tish School of the Arts ved NY University.