De som har trodd at dette skisenteret i alt drittværet på Kvamskogen må være tvilsom butikk, bommer til gagns.

— Fjoråret ble et rekordår målt i omsetning, sier daglig leder og medeier Fredrik Tønjum.

Vanvittig lønnsomt

Overskuddet i fjor havnet på fire millioner kroner før skatt av en omsetning på nesten 14 millioner kroner.

Det betyr at nesten tre av ti omsatte kroner havnet som overskudd, og året før var nesten like bra.

Skikkelig fest var det de tre årene fra 2004 til 2006. Disse årene hadde skisenteret en samlet resultatgrad på 43 prosent. Da havnet nesten annenhver solgte billett som overskudd. Det er nokså nær trykking av penger.

SKULLE VÆRT FULL SPIKER: - Nå i påsken skulle det vært full spiker minst 12 timer i døgnet, sier daglig leder og medeier i Eikedalen Skisenter, Fredrik Tønjum. Denne sesongen er det bare blitt 52 dager med drift på Kvamskogen.
ELIAS DAHLEN

Fri om sommeren

Bedriften er heller ingen ubetydelig arbeidsgiver i Samnanger. Tolv årsverk er knyttet til skisenteret, og under dager med alle heiser åpne, jobber nesten 50 personer i Eikedalen.

Fredrik Tønjum bor der om vinteren og jobber mer enn tolv timer dag. Sammen med tre andre jobber han fast der hele året, men tar seg en skikkelig lærerferie som sommeren.

— Det blir så lange arbeidsdager når anlegget er åpent at det ikke er noen vits å reise ned til byen da. Derfor bor jeg her oppe fra desember til april, mens familien kommer opp i helgene, sier Tønjum.

Utenom sesong driver han vedlikehold på bygninger, heiser og maskiner.

Mot strømmen

I år er første påsken han må holde stengt siden starten i 1982, og det blir første gang siden 1998 at skisenteret i år vil oppleve underskudd.

GODE SKI HJELPER IKKE: I årets påske hjelper det ikke med gode ski i Eikedalen. Skisenteret har åtte ulike heiser, og det er første gang i historien at alle er stengt en påske.
Elias Dahlen
KAFÉDRIFTEN BLE SATT UT: Tønjum-familien satte ut selve kafédriften i Eikedalen til andre for snart ti år siden. Men det er stille der denne påsken.
RONALD E. HOLE

Men gullgruven i Eikedalen har solide reserver å tære på, og tåler langt mer enn et par dårlige vintre. Derfor har de også kunnet gi alle som kjøpte sesongkort i år gratis kort neste år.

Finansavisen skriver om en begredelig situasjon for norske skisentre. De tolv største skisentrene i landet hadde en gjeld på 550 millioner kroner, og syv av dem gikk med underskudd i 2012.

Kunder hele uken

— Hva er nøkkelen til lønnsomheten på Kvamskogen?

— Vi ligger nær Bergen, som er et stort marked. Derfra får vi kunder gjennom hele uken om vinteren, i motsetning til mange fjellandsbyer som bare har trafikk i helgene. I ukedagene har vi mange studenter og folk i frie yrker som tar fri et par timer midt på dagen for å kjøre her oppe. I tillegg er det mange skoler i Bergensområdet som har en vanlig hverdag eller to her oppe i løpet av sesongen. Oppå dette kommer kveldskjøringen. Det tar bare 50 minutter å kjøre fra Bergen sentrum, sier Fredrik Tønjum.

Ambulanseansatte

— Hvordan bemanner du en så sesong- og væravhengig virksomhet?

— Det er en herlig blanding av studenter, ambulansepersonell og sesongarbeidere fra Øst-Europa. De ti ambulanseansatte kjører her i friperiodene sine. Vi har hatt seks slovakere her, og tre av dem har heldigvis fått jobb på Folgefonna sommerskisenter. Målet er selvfølgelig å kunne gi våre sesongarbeidere som ønsker helårsjobb nettopp det, sier Tønjum.

Stadig yngre

— Hva er de største endringene blant kundene dine?

— Det blir stadig flere barn som bruker barnetrekket, og de blir bare yngre og yngre. Skiene vi leier ut blir bare kortere og kortere, og hjelmene mindre og mindre. Så foreldrene starter veldig tidlig med å ta sine små barn med skikjøring, sier Tønjum.

Flytte hele anlegget

— Burde du ikke flytte hele skianlegget noe lenger opp i fjellsiden. Da ville du vel kunne holdt åpent i påsken i år også?

HELÅRSDRIFT: Fredrik Tønjum og tre av hans ansatte jobber i Eikedalen gjennom hele året. Utenom vinteren er det vedlikehold av bygninger. maskiner og heiser.
RONALD E. HOLE

— Det blir nok den neste utviklingen av anlegget. Vi har allerede et trekk som starter der oppe på platået hvor det nå er snø. Men vi trenger en transport opp dit. Det er vi begynt å tenke på for å kunne utvikle området der oppe som er mindre sårbar for klimaendringene, sier lederen av skisenteret.

Stengt stolheis

Han er minst fornøyd med at den lange stolheisen som frakter folk helt til topps på rundt 900 meters høyde.

— Den er altfor lite i bruk. Og det er ikke fordi vi vil spare verken på strøm eller anlegget. Men terrenget ned derfra er svært kupert og alle slags vinder og vær tar der oppe. Vårt ansvar er ikke bare å få folk til fjells, men vi skal sikre at alle uansett hvor flinke de er på ski komme seg trygt ned igjen også. Så stolheisen er egentlig for lang eller burde lagt et annet sted, sier Fredrik Tønjum.

Resultat Eikedalen Skisenter 2013 2012
Driftsinntekter 13,94 13,01
Driftsresultat 3,24 2,51
Resultat før skatt 3,98 3,20
  • Resultat i millioner kroner
PENGENE BESTEMMES AV SNØR OG VÆR: - De beste snøvintrene på Kvamskogen kan leses omtrent direkte av fra regnskapene våre, sier Fredrik Tønjum.
ELIAS DAHLEN