Ber byrådet satse på jordvarme

Publisert Publisert

NATURLIG PRØVEPROSJEKT: - Løvstakken er sannsynligvis et av de varmeste fjellene i Norge og et naturlig prøveprosjekt, sier UiB-forsker Atle Rotevatn. Foto: JAN M. LILLEBØ

  • En energikilde som er miljøvennlig og har et kolossalt potensial, mener Rødts Torstein Dahle.
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Til onsdagens bystyremøte har Rødts Torstein Dahle levert en interpellasjon der han ber byrådet vurdere å utnytte jordvarmen i blant annet Løvstakken.

— Det er både miljø å forbedre og penger å hente, sier Dahle.

Bakgrunnen er en artikkel i BT i november i fjor, om et forskningsprosjekt ved Universitetet i Bergen.

Forskerne har oppdaget at Løvstakken er et spesielt varmt fjell. Der, og ellers i Fyllingsdalen, ligger jordvarmen langt oppe i overflaten, og man trenger dermed ikke bore så dypt for å utnytte varmen.

Mye kompetanse fra før

— Det er flere dimensjoner i dette. Det ene er at jordvarme er lurt å ta i bruk som oppvarming for kommunens egne bygg, sier Dahle.

dahle.jpg Foto: VEGAR VALDE (ARKIV)

Han nevner at for eksempel Spar Kjøp på Kokstad har gode erfaringer med jordvarmeanlegg.

— Den andre grunnen er at bergensområdet, foruten at det fysisk ligger til rette her, har en del kompetanse på geotermisk energi og på boreteknologi i oljesektoren. Og vi bør begynne å tenke på hva vi skal gjøre for å komme oss ut av den fossile sektoren, som jo en gang tar slutt, sier Dahle.

Klimasenter til Bergen?

Foruten oljesektoren og forskningsmiljøet ved UiB, mener han Christian Michelsen Research og BKK kan være interessante bidragsytere.

— Vi har miljøer i Bergen som kan spille en rolle. Dette er svært interessant næringsmessig, og en energikilde som er miljøvennlig og har et kolossalt potensial.

I klimaforliket har dessuten Stortinget vedtatt at det skal opprettes et forskningssenter for geotermisk energi.

— Det vil være ålreit om byrådet kan bidra til at dette senteret plasseres i Bergen. Da mener jeg kommunen bør ta politisk initiativ for å samarbeide med de andre aktørene og videreutvikle denne teknologien.

Trenger millionbeløp

Det er UiB-forsker Atle Rotevatn enig i.

— Det er naturlig at senteret legges til Bergen. Løvstakken er sannsynligvis et av de varmeste fjellene i Norge, og et naturlig prøveprosjekt, sier han.

Han har tidligere anslått at det trengs et tosifret millionbeløp for å bore en tre kilometer dyp brønn på Løvstakken.

— Derfor må det være et felles løft der både næringsliv, stat og kommune er med. Vi er avhengige av politisk vilje for å kunne gjøre dette. Vi har foreløpig bare gjort undersøkelser på overflaten, og er nødt til å bore dypere for å finne ut hvor varmt det er der nede, sier Rotevatn.

Kan eksporteres

Som Dahle legger han vekt på næringspotensialet, som eksport av kunnskap og teknologi til andre deler av landet og utlandet.

Les også

Vil gjøre Løvstakken til en enorm radiotor

Les også

Borer etter 43 grader varmt vann i Bergen

— Dette har en vanvittig potensial internasjonalt, mener forskeren.

Kompetansen som finnes fra før, er også et argument.

— I oljesektoren handler det om å bore og flytte olje, her handler det om å bore og flytte kaldt vann ned i jorden og få varmt vann opp igjen. Det er de samme naturlige prinsippene, sier forskeren.

Dahle fremmet en lignende interpellasjon til bystyret i januar 2012, uten å få gjennomslag. Etter medieoppmerksomheten om forskningsprosjektet ved UiB er han nå mer optimistisk.

— Jeg tror det er mer tverrpolitisk forståelse for dette nå. Det er opplagt et svært viktig tema for fremtiden, sier Dahle.

Publisert