Bergensfirma har utviklet pille mot aggressiv kreft

Et firma fra Bergen har utviklet en pille som kan hindre spesielt aggressive kreftformer fra å spre seg, skriver VG.

Publisert Publisert

LOVENDE: – Dette er lovende, selv om det gjenstår mye arbeid med å dokumentere effekten av medisinen, sier forsker Oddbjørn Straume ved Haukeland universitetssjukehus. Han leder en av studiene. Foto: Marita Aarekol

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Bioteknologiselskapet Bergenbio la frem resultatet av flere studier på medikamentet Bemcentinib under verdens største kreftkonferanse i Chicago mandag, ifølge avisen.

Bemcentinib, som pillen kalles, har som mål å gjøre andre medisiner som allerede er en del av standardbehandlingen, bedre. Firmaet har utviklet en pille som hemmer et protein i kreftsvulsten, som kan gjøre pasienter resistente mot kreftmedisiner.

Les også

Les også: Lovende nytt for bergensk kreftmedisin

– Dette er lovende

Så langt har de satt i gang seks kliniske studier i Norge, samtidig som det pågår studier med Bemcentinib i Storbritannia, USA, Spania og Tyskland. Studiene omfatter krefttyper som lungekreft, føflekkreft, brystkreft og leukemi.

– Dette er lovende, selv om det gjenstår mye arbeid med å dokumentere effekten av medisinen, sier forsker Oddbjørn Straume ved Haukeland universitetssjukehus. Han leder en av studiene.

Han sier de håper medisinen skal forebygge resistens, og gjøre standardbehandlingen bedre.

– Dette er ikke løsningen på kreftgåten, men med alle fremskritt er det små steg som etter hvert gir en bedre behandling for pasientene.

Les også

Les også: Kreftmedisin verdt milliarder

Doblet markedsverdien

Bergensselskapet, som har Trond Mohn som hovedeier, gikk på børs i fjor.

Siden den gang har selskapet mer enn doblet seg i verdi.

I går ettermiddag utgjorde markedsverdien nær 2,5 milliarder kroner. Kursen steg til «all time high» på fredag, da den endte på 52 kroner aksjen.

Kursen sank imidlertid til 45,50 i går, mandag.

Bergenbio ble etablert i 2007 av Bergen Teknologioverføring AS, Unifob AS og forskere fra Universitetet i Bergen.

Publisert