Bergensfirma har utviklet pille mot aggressiv kreft

Et firma fra Bergen har utviklet en pille som kan hindre spesielt aggressive kreftformer fra å spre seg, skriver VG.

LOVENDE: – Dette er lovende, selv om det gjenstår mye arbeid med å dokumentere effekten av medisinen, sier forsker Oddbjørn Straume ved Haukeland universitetssjukehus. Han leder en av studiene. Marita Aarekol

Bioteknologiselskapet Bergenbio la frem resultatet av flere studier på medikamentet Bemcentinib under verdens største kreftkonferanse i Chicago mandag, ifølge avisen.

Bemcentinib, som pillen kalles, har som mål å gjøre andre medisiner som allerede er en del av standardbehandlingen, bedre. Firmaet har utviklet en pille som hemmer et protein i kreftsvulsten, som kan gjøre pasienter resistente mot kreftmedisiner.

Les også

Les også: Lovende nytt for bergensk kreftmedisin

– Dette er lovende

Så langt har de satt i gang seks kliniske studier i Norge, samtidig som det pågår studier med Bemcentinib i Storbritannia, USA, Spania og Tyskland. Studiene omfatter krefttyper som lungekreft, føflekkreft, brystkreft og leukemi.

– Dette er lovende, selv om det gjenstår mye arbeid med å dokumentere effekten av medisinen, sier forsker Oddbjørn Straume ved Haukeland universitetssjukehus. Han leder en av studiene.

Han sier de håper medisinen skal forebygge resistens, og gjøre standardbehandlingen bedre.

– Dette er ikke løsningen på kreftgåten, men med alle fremskritt er det små steg som etter hvert gir en bedre behandling for pasientene.

Les også

Les også: Kreftmedisin verdt milliarder

Doblet markedsverdien

Bergensselskapet, som har Trond Mohn som hovedeier, gikk på børs i fjor.

Siden den gang har selskapet mer enn doblet seg i verdi.

I går ettermiddag utgjorde markedsverdien nær 2,5 milliarder kroner. Kursen steg til «all time high» på fredag, da den endte på 52 kroner aksjen.

Kursen sank imidlertid til 45,50 i går, mandag.

Bergenbio ble etablert i 2007 av Bergen Teknologioverføring AS, Unifob AS og forskere fra Universitetet i Bergen.