Stiller 21 spørsmål: Stortinget vil sjekke om sentralbank-ansettelsen var lovlig

Var ansettelsen av Jens Stoltenberg som sentralbanksjef innenfor norsk lov? Stortingets kontrollkomite ønsker nå å foreta en lovlighetskontroll av ansettelsen av ny sentralbanksjef.

Jens Stoltenberg er nylig utnevnt som Norges nye sentralbanksjef. Nå må regjeringen svare på en rekke spørsmål om utnevnelsen.
Publisert: Publisert:

– Det uenighet blant jurister om lovligheten er utfordret i denne saken. Jeg håper og tror at dette ender med at alt er lovlig, vi har ingen indikasjoner på at det er et lovbrudd, men vi vil undersøke, sier Peter Frølich (H), leder i Stortingets kontrollkomite, til VG.

Komiteen har tirsdag ettermiddag sendt 21 spørsmål til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) etter at Stoltenberg sist fredag ble utnevnt av Kongen i Statsråd til ny sentralbanksjef.

Les også

Jens Stoltenberg blir sentralbanksjef

Sjekker lovlighet

Frølich presiserer at spørsmålene til regjeringen ikke nødvendigvis betyr at komiteen åpner sak og holder åpne høringer.

– Hva skulle et eventuelt lovbrudd gått ut på?

– Loven har en mekanisme som skal hindre at man utnevner nærstående til sentralbanksjef. Da er spørsmålet om Stoltenberg er en nærstående, sier Frølich.

– Det er en lang liste over nærstående, og den er ganske streng. Men tidligere statsministere er ikke på denne listen. Så er det noen som likevel spør seg om lovens formål og intensjon kan være utfordret, sier komitelederen.

STILLER SPØRSMÅL: Peter Frølich er leder i Stortingets kontrollkomite.
Les også

Oppfordring til Stoltenberg kom etter medie-omtale

Støre var inhabil

Selv om statsminister Jonas Gahr Støre hadde erklært seg inhabil og ikke deltok i utnevnelsen, har kontrollkomiteen også flere spørsmål til statsministeren og Ap-lederen - som regner seg som en nær venn av Stoltenberg:

– Hvordan skal han kunne styre regjeringen, og hvordan skal Stoltenberg kunne styre sentralbanken, med denne habilitetskonflikten permanent hengende over dem, spør Frølich.

– Dette kan potensielt tenkes å påvirke styringen av finanspolitikken, og kan være en utfordring for regjeringen. Vi sjekker hvilke vurderinger som er gjort, og om de har tenkt igjennom dette i forkant, legger han til.

Komiteen, også medlemmene fra regjeringspartiene, står samlet bak spørsmålene. Frølich håper på svar innen en uke.

Da ønsker komiteen også å få detaljerte tidslinjer over hele ansettelsesprosessen - hvem som snakket med hvem og når.

Publisert: