Reagerer på at DNB ikke rapporterer renter til sammenligning
Det er ikke mulig å sammenligne boliglånsrenten man får som Saga-kunde i DNB med andre kundeprogram. Carsten Pihl i Huseierne mener dette er «nok et forsøk fra DNB på å vanskeliggjøre konkurransen i det norske bankmarkedet».

Norske banker som tilbyr lån til privatpersoner plikter å oppgi disse rentene til Finansportalen, som drives av Forbrukerrådet.
Men DNB rapporterer ikke boliglånsrente for deres Saga-kundeprogram. Dermed er det ikke mulig å sammenligne vilkårene med for eksempel DNBs vanlige renter, eller rentene i konkurrenten Nordeas Premium-program.
Dette er særlig interessant informasjon nå som 400.000 Sbanken-kunder venter på hva som vil skje når Sbanken flyttes inn i DNB i løpet av det neste året, mener forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Pihl i Huseierne.
– Slik jeg ser det, er dette nok et forsøk fra DNB på å vanskeliggjøre konkurransen i det norske bankmarkedet. De er ikke åpne om vilkårene sine, og gjør det vanskelig å se hvordan banken gjør det i konkurranse med andre, sier han.
DNB tjente mer på utlån – økte overskuddet til nær ti milliarder
«Ekstra gunstige betingelser»
For å bli Saga-kunde må ett av følgende kriterier oppfylles:
- Inntekt over 1 million kroner.
- Samlet husstandsinntekt over 1,5 millioner kroner.
- Investerbar formue over 2 millioner kroner.
Å være i Saga-programmet koster 295 kroner i året. Til gjengjeld får man «ekstra gunstige betingelser på boliglån, billån, forbrukslån og aksjehandel», ifølge DNB.
Andre banker har lignende tjenester. I Nordea kalles det «Premium».
Både DNB og Nordea opplyser at boliglånsrenten man får i kundeprogrammet er basert på en individuell vurdering av kunden og lånet.
I Finansportalen finner man boliglån fra Nordea Premium, men altså ikke DNBs Saga-lån.
– Reglene er slik at man skal oppgi listepriser når man markedsfører lån. Og andre enn DNB klarer det helt fint. Det å gi en viss pekepinn er vesentlig bedre enn å ikke gi noen i det hele tatt, sier Carsten Pihl i Huseierne.
DNB brukte 43 millioner på oppkjøpshjelp: – Det er mye advokater
Kapasitetsspørsmål
I prisopplysningsforskriften står det at prisopplysninger for banktjenester registreres i Finansportalen.
«Næringsdrivende har plikt til å registrere prisopplysninger på den måte som fastsettes av prisportalen», heter det i loven.
– Som du ser gir forskriften Finansportalen nokså frie mandater til å spesifisere hvilke data som skal innrapporteres, sier Jorge B. Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.
Han forteller at Finansportalen har vært klar over DNBs manglende rapportering av Saga-renter en stund, men at dette ikke har blitt tatt tilstrekkelig tak i.
– Finansportalen har blant annet vært gjennom en omorganisering. Men først og fremst er det et kapasitetsspørsmål, sier Jensen.
– Det jeg kan si helt sikkert er at vi driver og rydder i manglene nå, legger han til.
DNB skrev at boliglånskunder får «svært lav rente» – da reagerte Forbrukertilsynet
– Vi klarer å presentere prisene
Kommunikasjonsdirektør Vibeke Lewin i DNB bekrefter at de ikke oppgir egne listepriser for Saga, men at disse utgår individuelt fra de ordinære prisene de innrapporterer.
– Vi er positive til å ha dialog med Finansportalen om hvordan dette eventuelt kan rapporteres inn.
Generelt har DNB individuelle priser, slik at boliglånsrentene naturlig nok vil variere mellom kundene, forklarer Lewin.
– Dermed vil ikke prislister på boliglån gi presist bilde av prisen den enkelte kan oppnå.
Jorge Jensen er klar på at det ikke skal være til hinder.
– Prisene som vi presenterer i Finansportalen er veiledende. Det er vi tydelige på. Bankene har frihet til å innvilge individuelle priser til sine lånekunder. Noen ganger gir bankene tilbud som er under prisene som vi viser på Finansportalen, andre ganger over.
Han sier at når Finansportalen presenterer veiledende priser, gir det kundene en pekepinn på om de faktisk har fått et godt tilbud eller ikke.
– Finansportalen kan presentere veiledende priser for DNBs Saga-kunder, når banken innrapporterer dem. Vi klarer å presentere prisene til andre banker som også priser individuelt, så dette er ikke noen ny og uerfart problemstilling for oss.