Frykter for 50 arbeidsplasser etter Orkla-oppkjøp: Norgesplaster kan havne i Spania

Etter at Orkla kjøpte Norgesplaster i april 2020, har konsernet varslet at de vurderer å flytte produksjonen til Spania. Men de ansatte er redd beslutningen allerede er tatt.

Tillitsvalgt Anita Thorsen i Norgesplaster tror Orkla allerede har besluttet å flagge ut arbeidsplassen fra Vennesla til Barcelona.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Bomben falt på et allmøte i Norgesplaster i slutten av september. Merkevaregiganten Orkla, der Stein Erik Hagens Canica er største aksjonær, vurderer å flytte produksjonen av Norgesplaster fra Vennesla til Barcelona i Spania.

Mellom 40 og 50 ansatte står i fare for å miste jobben.

Orklas foreløpige analyser viser at flyttingen gjør bedriften mer konkurransedyktig på lang sikt, ifølge Vennesla Tidende, som har fulgt saken tett siden beskjeden kom.

Det er ikke ulikt beskjeden de ansatte ved Lilleborg-fabrikken Ello i Kristiansund fikk da Orkla i 2016 besluttet å flytte produksjonen derfra til Falun i Sverige. 60 ansatte ble rammet den gang. Nå er de Norgesplaster-ansatte i Vennesla urolige for å lide samme skjebne.

Overskudd siden 1938

Tillitsvalgt Karin Anita Thorsen, som har jobbet i Norgesplaster i 44 år, sier til E24 at hun frykter at Orkla kun kjøpte bedriften for å få tilgang til apotekkanalene og merkevaren.

Hvorvidt produksjonen som har gått med overskudd siden 1938, kommer til å bestå, er høyst usikkert, mener hun.

– Jeg tenker at oppfatningen på huset er at det var nok primært én ting som var viktig for Orkla da de kjøpte Norgesplaster, og det var merkevaren, for å få tilgang til det norske markedet og til apotekkanalene. For det hadde de ikke fra før, sier Thorsen.

Les også

Orkla økte omsetningen i tredje kvartal – men flaskehalser bremser resultatveksten

Norgesplaster hadde 169,3 millioner kroner i driftsinntekter i 2020, mens lønnskostnadene var på 46,1 millioner kroner.

Orkla Wound Care kjøpte samtlige aksjer i Norgesplaster i april 2020. I pressemeldingen som fulgte, het det at «med kjøpet av Norgesplaster styrker Orkla Wound Care sin tilstedeværelse i apotekkanalen og i markedet for førstehjelpsprodukter.»

– Det var en todelt opplevelse å bli kjøpt opp av Orkla. På den ene siden tenkte vi at nå blir vi et stort konsern, og det ville bli vanskelig å bli hørt. På den andre kommer de jo med økonomiske muskler, så vi tenkte vi kunne havne mer frempå i stolen og videreutvikle bedriften, sier Thorsen.

– Men det gikk vel ganske fort før vi forstod at det ikke var hensikten å vokse, men bare å flytte oss.

Mener beslutningen kan løftes

Et annet moment som får Thorsen til å tenke at beslutningen i realiteten er tatt allerede, er den skiftende kommunikasjonen om hvem som skal ta beslutningen.

– I pressemeldingen står det at beslutningen skal fattes av styret i Norgesplaster i løpet av vinteren. Derfor har vi satt i gang en prosess for å få inn ansattrepresentanter i styret. Da får vi høre at denne beslutningen kan bli løftet videre til et høyere organ i Orkla, sier hun til E24.

Ifølge Thorsen ble det presentert i et møte med de ansatte at spørsmålet kunne bli løftet høyere uansett hvilken vei Norgesplaster-styrets beslutning gikk.

– Jeg blir forbannet, på godt norsk. Det at de bare tror de kan flytte alt dette til Spania og bare få det opp og gå uten å ha med noen kompetanse. Det kan godt hende de tenker de skal ha norske operatører ned dit eller spanske operatører opp hit, men her på huset er det en kompetanse opparbeidet over flere tiår. Det føler jeg de undergraver.

Støtte fra Industri Energi

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi gir sin fulle støtte til de ansatte ved Norgesplaster.

– Å frata 50 mennesker jobb for at eierne av Orkla kan øke sin profitt gjennom dårligere lønns- og arbeidsvilkår i en bedrift som går med overskudd, er et spor jeg på det sterkeste vil fraråde [eier Stein Erik] Hagen & co å følge, skriver Alfheim i en e-post til E24.

Han sier Industri Energi er klare til å «gi alt» for å støtte de ansatte ved Norgesplaster i kampen for å beholde jobbene sine.

– Jeg har godt håp om at Orkla-eierne vil se at dette er en dårlig løsning og stoppe denne prosessen. Det er ikke penger å tjene, men tapene kan bli store. Merkevaren Norgesplaster, med det norske flaggets farger i logoen, blir mer og mer skadelidende for hver dag dette tullet fortsetter.

Orkla: Beslutningen er ikke tatt

Kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken har fått oversendt uttalelsene fra Thorsen og Alfheim.

Stokken har ikke kommentert uttalelsene direkte, men skriver i en e-post til E24 at beslutningen skal fattes av styret i Norgesplaster, og at den ikke vil løftes til noe annet nivå.

– Beslutning om framtidig produksjon i Vennesla fattes i styret i Norgesplaster i løpet av vinteren. Vi beklager hvis det er skapt inntrykk av noe annet, skriver Stokken.

– Det var mange gode grunner for oss til å kjøpe Norgesplaster. Kjøpet har styrket vår posisjon i flere salgskanaler både apotek og business to business, det har gitt oss et enda bedre og større sortiment som vi også introduserer i flere markeder, og vi har fått en stor virksomhet knyttet til produksjon og salg av halvfabrikata for et internasjonalt marked.

– Hvor stor innflytelse har de ansatte i beslutningen om eventuell flytting til Spania?

– Vi er nå i gang med et stort analyseprosjekt hvor de ansatte er representert i alle arbeidsgrupper. Vi gjennomfører drøftelser med de ansattes representanter hvor alle forhold knyttet til beslutningen, blir berørt, skriver Stokken.

– Hva er motivasjonen for å vurdere flytting til Spania?

– Vi har i dag to plasterfabrikker, og vi har satt i gang et prosjekt for å vurdere framtidig produksjonsstruktur. Vi vil vurdere en rekke forhold før vi til slutt bestemmer om vi skal samle produksjonen eller drive videre på to steder. Vi står i en tøff internasjonal konkurranse og vil velge det som gir oss best konkurransekraft for framtiden.

Publisert: