Solid vekst i industrien

Høye oljepriser gjorde at norsk industri økte omsetningen med hele 25,1 prosent første halvår. Elkem Bjølvefossen i Ålvik fikk et overskudd før skatt på hele 61,48 millioner kroner.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Kjell Østerbø OG NTB

Planene om å flytte virksomheten til Island går likevel sin gang.

Overskuddet før skatt er en forbedring på 31 prosent sammenliknet med 2004. Og målt mot omsetningen, representerer overskuddet i fjor en såkalt resultatgrad på nesten 13 prosent. Det er en lønnsomhet som de fleste i norsk industri ville vært godt fornøyd med.

— Det gode resultatet skyldes på den ene siden et godt marked hvor vi har solgt bra. Og på den andre siden billige kraftpriser som fremdeles avspeiler at Bjølvefossen en gang bygget ut og har eid kraften selv, sier Fredrik H. Behrens, som er administrerende direktør ved Bjølvefossen.

Han minner om at ferrosilisiumproduksjon er svært kapitalkrevende og at overskuddet i den sammenheng ikke er spesielt stort.

Forhandler med Statkraft

Verre er det at en del av den billige kraften faller bort fra årsskiftet. Staten begynner da å ta over kraften gjennom den såkalte hjemfallsloven. Og om fire år vil Bjølvefossen basere seg på å kjøpe all kraft i markedet.

— Vi forhandler nå med Statkraft om å pris på ny kraft, sier Behrens. Hvilke pris og kraftkostnader det er realistisk å tenke seg, vil han ikke si noe om.

— Men jeg tror vi vil ha en avtale på plass før olje- og energiminister Odd Roger Enoksen er klar med sitt industrikraftregime, sier Behrens.

Sjefen i Ålvik synes ikke å ha noen tro på regjeringens løfter om billigere kraft til industrien. Dermed har han heller ingen tro på at politikerne vil kunne redde de 160 arbeidsplassene i Ålvik.

Lovende prøver

— Flytteplanene til Island synes å være på skinner. I Ålvik jobber vi med alternativ produksjon med blant annet gjenvinning av industriavfall. Vi gjennomførte noen prøver i forbindelse med dette i sommer som var positive. Får vi til et pilotprosjekt på dette vil det kunne gi grunnlag for rundt 30 årsverk. Vi kan ikke love at det blir noen stor sak, men det ser likevel lovende ut og tiden vil vise om det kan utvikles videre, sier sjefen på Bjølvefossen.

Styret i Elkem Bjølvefossen skal behandle flyttingen til Island igjen under sitt neste styremøte 24. august. Styret i Elkem konsernet, som eier Bjølvefossen, har ennå ikke vedtatt flyttingen av bedriften.

350 milliarder

Totalt omsatte norsk industri for rundt 350 milliarder kroner i årets seks første måneder.

Omsetningen økte både i hjemmemarkedet og i eksportmarkedet, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Omsetningen av energivarer var spesielt sterk, med en økning på 30 prosent. Det er den høye råoljeprisen som trekker omsetningen kraftig opp, ifølge SSB. Gjennomsnittsprisen på nordsjøolje var 35,4 prosent høyere enn i første halvår 2005.

Investeringsvarer hadde den største økningen av varetypene. Det var maskinvareindustrien, oljeplattformer og transportmiddelindustrien som i størst grad medvirket til de gode tallene.

På produksjonsindeksen fra SSB er det også investeringsvarene som peker seg ut. Høye investeringer i landanlegg og feltutbygging på norsk sokkel og en god ordresituasjon for bygging og utrustning av forsynings- og spesialfartøy i oljevirksomheten gjorde sitt til at det var en produksjonsvekst innen denne varetypen på 8,7 prosent i første halvår.

SISTE ÅR MED LAV KRAFTPRIS:Inneværende år vil være siste åretfor Elkem Bjølvefossen med lavekraftpriser. Elkem forhandler nåmed Statkraft om nye kraftavtaler.ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ
Publisert
BT anbefaler

Her blir det gigantkonsert for 45.000 bergensere

Godshavnen på Dokken blir åsted for den største konserten i Bergens historie.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – De neste ukene blir viktige

  2. Disse prikkene viser omi­kron i Øygarden. En hel barne­hage­avdeling er nærkontakter.

  3. Vogntog med kraftfor skled av veien: – Skal være veldig ustabilt

  4. – Brann i borerigg på Slettebakken

  5. – Det er ein vemodig jobb å rydde etter eit liv

  6. Nå blir dette skipet et vanlig syn i Bergen: – Vi gleder oss til å vise det frem