Studentenes krisepakke: Støtteordning blir gjort om til delt stipend

Støtteordningen til studentene blir gjort om fra fra å være et rent lån til delt stipend og lån. En god start, mener Ap. Dobbeltmoralsk, mener MDG.

Krisepakke: Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.
 • Eivind Haugen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

35 prosent av den ekstra studiestøtten elever som hadde mistet arbeidsinntekt kunne søke på, vil bli gjort om til stipend.

Da regjeringen la frem krisepakken til studentene forrige uke var det bare lån. Det kom det krasse reaksjoner på både fra politikere, fagforeninger og studenter.

– Målet har vært å kompensere studentene som har inntektsbortfall gjennom lånekassen, og det gjør vi nå. Når Stortinget i tillegg til å støtte vår løsning bevilger en milliard til å omgjøre lån til stipend, har dette blitt en god løsning, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.

Regjeringspartiene og opposisjonen på Stortinget ble enige om en tredje krisepakke mandag kveld. Ifølge en kilde tett på forhandlingen var støtteordningen til studentene blant de siste punktene som falt på plass.

Student: Enja Kjeldsen (25).

– Ikke godt nok

Søndag snakket VG med student Enja Kjeldsen (25). Hun er permittert fra deltidsjobben på Lindex, og reagerte kraftig på krisepakken. Om dagens oppdatering på pakken, sier hun:

– Det kommer godt med, selvfølgelig, men det er ikke godt nok, sier hun og fortsetter:

– For min del personlig, handler det om at jeg er arbeidstaker jeg også, og det blir bare helt skjøvet bort. Det bryr de seg ikke om i det hele tatt, og det kommer jeg ikke til å gi meg på.

Fornøyd: Torstein Tvedt Solberg i Arbeiderpartiet.

Fornøyde

Utdanningspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Torstein Tvedt Solberg, sier dette om krisepakken:

– Den er ikke optimal, men et stort skritt i riktig retning. Jeg er fornøyd med at vi klarte å flytte regjeringen på dette. Det var noe de hadde flertall på. Så vi har rettet opp noe i urettferdigheten fra det første forslaget, sier han.

Leder i Tekna Student, Rebekka Lie, er også fornøyd.

– Jeg er veldig fornøyd! Stortinget viser at de ser og lytter til studentene, og verdsetter studentenes innsats i arbeidslivet, sier hun.

Marte Øien i Norsk studentorganisasjon (NSO) ser også positivt på pakken, men vil se mer på detaljene først.

– Dette vedtaket viser at Stortinget og regjeringen anerkjenner at studenter er i en vanskelig situasjon og tar denne situasjonen på alvor. Det er et stort steg i riktig retning, sier hun.

Reagerer: Une Bastholm i Miljøpartiet De Grønne.

– Dobbeltmoralsk

En som ikke er fornøyd med pakken er Une Bastholm i Miljøpartiet De Grønne. Hun kaller den dobbeltmoralsk.

– Det er en seier til Regjeringen og Frp som har klart å straffe for eksempel sykepleierstudenter i en tid der folk står og klapper for sykepleiere. Det er dobbeltmoralsk, sier Bastholm.

Hun mener alt burde vært gjort om til stipend for studenter som kan dokumentere tapt arbeidsinntekt, og mener summen for hva en kan søke på burde vært økt.

– Mange av disse har arbeidet lenge og betalt skatt, men faller nå utenfor det sosiale sikkerhetsnettet. Vi risikerer nå at mange studenter vil avbryte studiene sine fordi de ikke kan betale regninger, sier MDG-lederen.

Asheim svarer slik til Bastholm:

- Sykepleierstudenter og andre helsefagstudenter som blir beordret eller melder seg til tjeneste i helsesektoren, skal selvsagt ikke miste rettigheter de ellers ville hatt i utdanningsstøtteordningen. Derfor har vi gjort midlertidige endringer i regelverket for å bidra til at helsefagstudenter som stiller opp i helsesektoren, ikke blir økonomisk skadelidende. Inntil videre vil endringene i inntektsgrenser kun gjelde for studenter innenfor helsesektoren.

– En viktig seier

Studentrådgiver i LO, Munir Jaber, mener pakken er et steg i riktig retning.

– Rom ble ikke bygd på en dag. Det er fortsatt 65 prosent lån, det er 65 prosent for mye. Men i går så det ut til å bli 100 prosent lån. Så vi er glade for at 35 prosent omgjøres til stipend. Dette er en viktig seier, sier han.

- Dette er langt bedre enn det opprinnelige forslaget. Studentene trenger nå at myndighetene bidrar med stabilitet og trygghet, ikke økt gjeld og trangere kår, sier Kari Sollien, leder av Akademikerne.

Hun påpeker at de i mange år har jobbet for å heve studiestøtten permanent til dette nivået, og hun håper at regjeringen også vil ta ytterligere grep for studenter i utlandet som rammes av svak kronekurs.

Se Frp-nestlederens reaksjon på krisepakken.

Publisert
 1. Student
 2. Lån
 3. Politikk
 4. Utdanning
BT anbefaler

Aleksander (35) fra Bergen omkom på fjelltur

Mannen var alene på fjelltur mellom Malmangernuten og Melderskin i Rosendal da han omkom.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. – Kom deg ut for å grille så fort som mulig

 2. Disse avgangene er innstilt på Flesland

 3. På syv år har han kuttet gjelden med tre milliarder

 4. – Veien har på rekordtid blitt den største campingplassen i Bergen

 5. Trafikkuhell på E39 i Masfjorden: – En person fraktet til Haukeland

 6. Mann (39) tiltalt for drap og drapsforsøk