Krisetiltakene mot corona er blitt 60 milliarder kroner dyrere i løpet av helgen

Da finansminister Jan Tore Sanner la frem krisepakken fredag ble kostnadene beregnet til 137 milliarder kroner. Mandag formiddag er prislappen økt med 60 milliarder kroner.

Finansminister Jan Tore Sanner skriver i brev til Stortinget at prislappen for krisetiltakene er 60 milliarder høyere enn angitt fredag.
 • Thomas Spence - Aftenposten
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det skriver Sanner i et brev med overskriften «Enkelte nye store kostnadsanslag» til Stortinget mandag formiddag.

Sanner møtte selv opp i finanskomiteen klokken 10.00 for å redegjøre for flere detaljer i krisepakken med forslag til kompensasjonsordninger for næringslivet.

Sanner forklarer det nye beløpet med at enkelte tiltak ikke var kostnadsberegnet og derfor inkludert i summene som ble nevnt fredag:

Det dreier seg om:

 • Kostnadene for bedrifter med stor omsetningssvikt settes nå til 20 milliarder kroner per måned, og totalt 50 milliarder kroner ved utgangen av mai.
 • Reduserte skatteinntekter til kommunene beregnes til å koste staten 10 milliarder kroner i kompensasjon.
 • I tillegg til aktive tiltak kommer virkningen av automatiske stabilisatorer, det vil si reduserte skatter og økte utgifter til permitterte, ledige og syke.

– Automatiske stabilisatorer svekker budsjettet med nær 60 milliarder kroner. Samlet sett innebærer dette en svekkelse av den oljekorrigerte budsjettbalansen med 196 milliarder kroner, skriver Sanner.

Anslagene er basert på at krisen varer i to måneder, og at økonomien deretter vender tilbake til normalt nivå.

Konkurransetilsynet vurderer å ta i bruk kriselov – har ikke vært brukt siden Lillehammer-OL

Sanner overkompenserer

Om tiltakene skriver Sanner at «fellesskapet – i første omgang staten – bærer hoveddelen av inntektsbortfallet norsk økonomi nå opplever. Dette vil gi en kraftig svekkelse av statsbudsjettet så lenge den akutte krisen og ordningene vedvarer».

Han advarer samtidig om at det i ettertid kan vise seg at myndighetene har vært for rause:

– Hovedbildet nå er at staten i makro allerede fullt ut kompenserer for det aller meste av inntektsbortfallet i privat sektor, og at det til og med kan være en viss overkompensering, skriver Sanner.

Han varsler at krisen kan vare lengre enn de foreslåtte pakkene tar hensyn til. I brevet redegjør Sanner for at «vi venter et sterkere internasjonalt tilbakeslag» og at krisetiltakene kan fortsette i mange land i lang tid fremover.

– Disse to effektene til sammen gjør at vi bør være forberedt på at kompensasjonsordningene vil påvirke statsbudsjettet i minst to måneder til, heter det.

Dette er de økonomiske tiltakene mot coronakrisen

– Risiko for varig tap

Virkningene av forlenget krise beskriver finansministeren slik:

 • BNP-veksten for Fastlands-Norge reduseres ytterligere med 2 prosentenheter. Det vil si fra minus 2 til minus 4 prosentenheter.
 • Den oljekorrigerte budsjettbalansen svekkes med 310 milliarder kroner som følge av virusutbruddet. Dette utgjør en samlet svekkelse på 10,5 prosent av BNP for Fastlands-Norge.
 • Fondsuttaket øker i alt med 2,2 prosentenheter til 4,7 prosentenheter.

– Jo lenger den akutte situasjonen varer, jo større er risikoen for at produksjonskapasitet går varig tapt slik at veien tilbake blir tyngre, dvs. at vekstutsiktene svekkes og gjeninnhentingen tar lengre tid, slutter Sanner.

Samtidig holdt Ap-leder Jonas Gahr Støre en digital tale til landsstyret om coronakrisen. Han vekt på at «vi skal stille opp for hverandre», og at «fellesskapet har de aller sterkeste skuldrene».

– I det ligger håpet for meg. Der ligger tryggheten. I det sterke fellesskapet vi har. Du står ikke alene, sa Støre til Aps landsstyret, samlet foran PC-skjermer landet rundt.

Konkret nevnte han at bankene må sette ned renten og utleiere må gi utsettelse på husleien.

Finanskomiteen starter forhandlingene om krisepakken klokken 17.00 Fristen for avklaring og avgivelse er tirsdag klokken 11.00.

Publisert
 1. Jan Tore Sanner
 2. Coronaviruset
 3. Solberg-regjeringen
BT anbefaler

Hun kunne bruke opp mot 500 timer på å lage vaktplan. Så tok hun grep.

Nå har hun utviklet et nytt turnussystem.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Da datteren fikk beskjed om å bli på kjøkkenet, skjønte Bjørn Inge hvor ille det var

 2. Fikk melding om skyting nær London pub fire dager etter terroren

 3. Øygardens konkurs ødela cupdrømmen. Nå er Brann-trenerens sønn ute av cupen igjen.

 4. Kritisk lite blod i blodbanken: – Ei alvorleg MC-ulykke kunne tømt oss

 5. Denne broen stopper flomsikring til 100 millioner

 6. Hun kunne bruke opp mot 500 timer på å lage vaktplan. Så tok hun grep.