Adevinta sluker Ebays rubrikkvirksomhet i avtale verdt 84,7 mrd.

Norske Adevinta kjøper Ebays rubrikkvirksomhet og blir med det verdens største rubrikkselskap på nett.

Adevinta-topp Rolv Erik Ryssdal gjør et enormt oppkjøp mandag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Adevinta har inngått avtale om å kjøpe Ebay Classifieds Group, som er den amerikanske gigantens rubrikkvirksomhet. Det bekrefter selskapene i en melding.

Avtalen innebærer at Ebay får 2,5 milliarder dollar i kontanter og 540 millioner Adevinta-aksjer.

Samlet verdsettes avtalen til 9,2 milliarder dollar, tilsvarende 84,7 milliarder kroner.

– Med oppkjøpet av Ebay Classifieds Group blir Adevinta det største rubrikkselskapet på nett i hele verden med en unik portefølje av ledende markedsmerkevarer. Vi mener at kombinasjonen av de to selskapene med deres virksomheter skaper en av de mest spennende fortellingene i rubrikkannonsenes historie, sier Rolv Erik Ryssdal, administrerende direktør i Adevinta i meldingen.

Han legger til at de har vært imponert over Ebays prestasjoner de siste årene og selskapets produktportefølje og plattform for annonseringsteknologi.

– Denne avtalen er et vitnesbyrd om veksten og potensialet i Ebay Classifieds-virksomheten, sier visedirektør Alessandro Coppo i Ebay Classifieds Group, i en kommentar.

– Vi er glad for at våre rubrikkannonser blir en del av Adevinta og skaper en global leder i en bransje full av potensial, fortsetter han.

Etter over et døgn med handelsstans skyter Adevinta-aksjen opp 37 prosent i etterkant av nyheten. Schibsteds A-aksje på sin side klatrer 18,9 prosent.

Dette kan Adevinta få i en gigantavtale med Ebay

Schibsted beholder mest makt

Avtalen fører til at Ebay i utgangen av andre kvartal blir sittende med 44 prosent av de utestående aksjene i Adevinta. Samtidig vil selskapet få rundt 33 prosent av stemmerettighetene.

Mediekonsernet Schibsted, som i dag er største aksjonær i Adevinta, vil etter oppkjøpet bli sittende igjen med en eierandel på rundt 33 prosent og 39,5 prosent av stemmerettighetene.

Dermed beholder Schibsted mest makt i selskapet. Dette skjer i forbindelse med at Ebay får en større mengde aksjer i en ny aksjeklasse, som ikke får stemmerettigheter.

Samtidig kommer det frem at Schibsted kjøper ut Ebays rubrikkvirksomhet i Danmark. Dette vil bli finansiert gjennom et brolån på 330 millioner dollar, tilsvarende 3,03 milliarder kroner.

Schibsted understreker samtidig at konsernet vil selge seg ytterligere ned i Adevinta for å betale ned lånet.

– Schibsteds styre og ledelse støtter avtalen mellom Adevinta og Ebay ettersom vi er sikre på at det vil styrke potensialet for verdiskapning for Schibsted og resten av Adevinta-aksjonærene ytterligere. Schibsted har også intensjoner om å bidra til verdiskapningen for alle Adevinta-aksjonærer som en betydelig langsiktig ankeraksjonær, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i Schibsted i meldingen.

Avtalen mellom Adevinta og Ebay er ventet å bli gjennomført i løpet av første kvartal 2021. Før den tid må aksjonærene godkjenne avtalen, i tillegg til at relevante myndigheter må gi tommel opp til oppkjøpet.

Schibsted-sjefen: – Vi vil fortsette som hovedaksjonær i selskapet

Blir en gigant

Mandag formiddag uttalte Arctic-analytiker Henriette Trondsen at en pris på rundt 10 milliarder euro vil være «rettferdig», og at et oppkjøp vil være positivt for Adevinta.

– Det sammenslåtte selskapet vil være et rent rubrikkselskap, og oppkjøpet vil gi store kostnadssynergier for Adevinta. Rundt 30 prosent av Adevintas driftsresultat er gruppe-kostnader, produkt og teknologiutvikling. Jeg ser kun mindre inntektssynergier, sier Trondsen.

Ebays rubrikkvirksomhet er hovedsakelig til stede i Afrika, Australia, Mexico, Canada og deler av Europa. Adevinta har rubrikkvirksomheter i Europa, Latin-Amerika og Nord-Afrika.

– Det vil bli en internasjonal rubrikkgigant som de fleste institusjonelle investorer i Europa vil ha et forhold til, sier Trondsen.

For ordens skyld: E24 er et datterselskap i Schibsted-konsernet. Enkelte av E24s journalister har aksjer i Schibsted, gjennom deltagelse i konsernets aksjespareprogram for ansatte. Noen av disse kan også ha aksjer i Adevinta, etter at selskapet ble skilt ut fra Schibsted i 2019.

Adevintas mulige gigantavtale med Ebay: – Alt vil være avhengig av prisen
Publisert: