Siden mandag i denne uken har konsernsjef i svenske Alfa Laval, Lars Renström, vært i Bergen for å bli bedre kjent med de ulike delene av industriselskapet de har kjøpt.

- Vi har vært på Fusa, Flatøy og Askøy. Vi har også hatt møter med ordførerne i Meland og på Askøy, sier Renström.

For første gang er det et helsvensk vertskap som tar imot Bergens Tidende på hoved— kontoret til selskapet i Heldal. De understreker likevel at ledelsen i Frank Mohn blir som før. Med ett stort unntak.

- Trond Mohn har ingen formell rolle lenger, sier Renström.

Vil tusle på kontoret

Hovedpersonen selv tar dette med stor ro.

- Har man solgt, så har man solgt. Jeg er veldig disiplinert på den måten. Men jeg kommer nok til å tusle litt på kontoret noen timer for dagen, sier han.

I en sofa på styrerommet innrømmer Renström at de var forberedt på en del av støyen som kom rundt offentliggjøringen av salget.

- Vi visste at dette var et av Norges mest velrenommerte selskaper, og da skjønte vi at det ville bli mye oppmerksomhet når det blir solgt ut av landet, sier han.

Tidligere denne uken ble salget endelig godkjent av konkurransemyndighetene, og på onsdag overførte Alfa Laval 13 milliarder kroner til Mohn-familiens eierselskap, Wimoh AS.

Forsøkte ikke å stoppe salget

Wimoh er hovedsakelig eid av Trond Mohn, hans søster Marit Mohn og hans sønn Frederik Wilhelm Mohn.

I etterkant av offentliggjøringen av salget i april, kom det til overflaten en konflikt mellom far og sønn. Frederik Mohn meldte i den sammenheng at han kom til å forsøke å stoppe salget, og kalte salget en skam.

Lars Renström er helt klar på at det ikke fantes noe grunnlag for å stoppe salget, og bekrefter at de ikke har mottatt noen formelle forsøk fra andre parter på å stoppe salget.

- Vi trengte bare godkjenning fra konkurransemyndighetene for å gjennomføre salget. Nå eier vi alle aksjene og familien har fått pengene sine, sier han.

Det skal ikke ha vært kontakt mellom far og sønn Mohn siden offentliggjøringen av salget, ifølge BTs næringslivsnettsted sysla.no.

Ikke ekstra utbytte

De 13 milliardene familien Mohn har fått for familieselskapet, står nå på konto i Wimoh AS. Der kan pengene forbli, om ikke flertallet i selskapet bestemmer seg for å gjøre en ekstraordinær utbetaling av utbytte til aksjonærene.

Trond Mohn bekrefter at foreløpig er det akkurat det som skjer.

- Pengene blir i selskapet. Nå skal vi tenke oss godt om, og ta en dag av gangen, sier han.

- Et veldrevet selskap

Trond Mohn er veldig godt fornøyd med at salget nå er sluttført, og tror de nye eierne vil være bra for selskapet.

- Dette er langsiktige eiere med god industrierfaring som passer godt på sine medarbeidere, sier han.

Konsernsjefen i Alfa Laval ser for seg en positiv utvikling for selskapet.

- Dette er et veldrevet selskap. I løpet av fire dager her har vi bare fått bekreftelser på det.

— Dessuten er det ingen overlapping med eksisterende virksomheter til Alfa Laval. Dette betyr at det ikke trengs noen form for omorganisering. Men vi ser mulige synergieffekter på innkjøpssiden og tror vi kan bli en enda mer interessant partner for de store olje- selskapene, sier han.