Etterforskningen har pågått i mange år, og ble kjent gjennom Bergens Tidende i februar 2006. Tiltalen som møter Larsen i retten, omfatter tapping av et selskap for 20,5 millioner kroner, skatteunndragelse etter aksjesalg og at han har skjult en formue som i 2007 var på minst 645 millioner kroner i utlandet.

Kritiserer etterforskningen

Investoren har tidligere ikke villet uttale seg om saken, men fredag retter han hard kritikk mot myndighetene og etterforskningen i intervjuer i bergensavisene.

Til Bergens Tidende og Bergensavisen sier han at tilliten til ham forsvant etter avisoppslaget om etterforskningen mot ham og ransaking av hans hjem og kontor. Han var da storaksjonær og styreleder i oljeselskapet DNO. Kursen i dette selskapet stupte, og Gerdt Larsen fikk problemer med et lån han skulle ta opp til ett av tre riggselskap han arbeidet med å etablere. De tre selskapene gikk senere konkurs.

Larsen sier til Bergens Tidende at riggimperiet kunne vært reddet, og han kunne beholdt kontrollen over DNO fra Bergen hvis ikke etterforskningen hadde blitt kjent.

Vil finne lekkasje

Til Bergensavisen forteller investoren at han har engasjert privatetterforsker, og at han vurderer å utlove dusør på 5 millioner kroner for å finne ut hvor lekkasjen om etterforskningen kommer fra. Han sier han har brukt flere titalls millioner kroner på saken og kritiserer skattemyndighetene og politiet:

— Maken til misbruk av skattebetalernes penger. Etter mine beregninger må saken mot meg ha kostet det offentlige flere hundre millioner, sier han.

Gerdt Larsen og hans advokat har krevd saken utsatt, men det spørsmålet vil først bli avgjort etter at saken er begynt i Bergen tingrett.