Innbruddsalarmen ble utløst på Ådalsbruk på Løten forrige torsdag. Tyven(e) tok seg tid til å plukke med seg syv nasjonalromantiske bilder av kjente norske kunstnere.

-  Foreløpig har vi ikke peiling på hvem som kan ha gjort det, sier politioverbetjent Steen Morten Johansen ved Hamar politistasjon. - Vi har sikret oss spor, og har håp om å løse saken, sier han.

Hvit kassebil

Politiet ønsker å komme i kontakt med folk som var i området den aktuelle torsdagen.

— En hvit kassebil sto parkert ved trafostasjonen i Ådalsbrukvegen, muligens en Toyota Hiace. Vi ønsker å komme i kontakt med føreren av den hvite kassebilen eller andre som kan ha sett en slik bil, sier Johansen.

Tidemand og Gude

Politiet tror at innbruddet er planlagt og gjennomført av noen som visste hva de var ute etter. Mange bilder hang igjen på åstedet, det var de mest verdifulle bildene som var stjålet.

- Det er først og fremst to bilder malt av Gude og Tidemand som er verdifulle, sier Knut Forsberg, daglig leder hos Blomqvist Kunsthandel.

Han sier at det er umulig å selge bildene på det åpne, seriøse kunstmarkedet.

- Da lukter det kanskje bestillingstyveri fra en samler?

- Det er et fenomen som er overdrevet og mer vanlig i litteraturen enn i virkeligheten. Men det kan være noen som vil prøve å presse forsikringsselskapet for penger eller som bruker bildene som betalingsmiddel i kriminelle miljøer. Eller det kan være noen som vil sitte med dem lenge før de forsøker å selge dem. Det er ikke uvanlig at kjente malerier er borte lenge, da er det selvfølgelig også fare for at de blir skadet, sier Forsberg.

Øker i omfang

Nylig ble et bilde lagt ut for salg uten at nåværende eier ante at det var stjålet i 1972. Hvor mye det stjeles kunst for i Norge har hverken politiet eller forsikringsselskapene oversikt over.

- Noen tall er umulig å gi, men det er en kriminalitetsform som øker, sier politioverbetjent Kenneth Didriksen ved Økokrim.

Han rådgir etterforskerne på Hamar i forbindelse med tyveriet på Løten.

I tråd med trenden

- Det føyer seg inn i en internasjonal trend i og med at det skjer i en privat samling. Gallerier og museer har skjønt alvoret, og er blitt godt sikret. Tyvene sikter seg derfor inn på private samlinger og kirker. Det vil si store verdier og dårlig sikring, sier Didriksen.

Internasjonalt er kunsttyverier big business. FBIs Art Crime Team (ATC), som ble opprettet i 2004, regnet for fem år siden med at det årlig ble stjålet kunst for rundt 33 milliarder kroner. Siden etterforskningsteamet ble opprettet i 2004 har gruppens 12 spesialagenter funnet 850 stjålne kunstobjekter til en verdi av 358 millioner kroner.