Årsaken er angivelig at den tyske regjeringen mener det vil være vanskelig å be nasjonalforsamlingen i Berlin om å godkjenne enda en redningspakke til et kriserammet euroland.

Dette budskapet ble formidlet av Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble under et ministermøte for eurolandene på Kypros i midten av september, skriver Reuters, med henvisning til opplysninger fra ikke navngitte kilder.

— Har gjort det rette

Schäuble skal ha pekt på at den tyske nasjonalforsamlingen så sent som i juli godkjente en pakke på opptil 100 milliarder euro i krisehjelp til de spanske bankene.

I tillegg hevdet han angivelig at Spania så langt har tatt alle skritt som trengs for å overvinne landets økonomiske problemer og at landet dermed ikke trenger noen redningspakke.

Tidligere er det blitt spekulert på om regjeringen i Spania har nølt med å be om krisehjelp fordi det vil være ydmykende å ikke klare seg selv- eller av frykt for å måtte godta krav om nye, harde innstrammingstiltak.

Diplomater Reuters har snakket med, mener imidlertid at det er tysk motstand som er den egentlige årsaken til at søknaden ikke er blitt levert tidligere.

- Søknad neste uke

Ifølge EU-kildene har Spania nå likevel bestemt seg for å be om den mye omtalte redningspakken. Anmodningen kan angivelig komme allerede neste uke.

Finansmarkedene og flere av Spanias partnere i EU har lenge forsøkt å presse Spania til å be om en redningspakke. Den vil i sin tur gjøre det mulig for Den europeiske sentralbanken å begynne støttekjøp av spanske statsobligasjoner.

— Spanjolene har vært litt nølende, men nå er de klare til å be om hjelp, sier en framstående kilde i EU.

Tre andre kilder i eurosonen bekrefter at det er en holdningsendring på gang i Spania. Ingen av kildene ønsker å stå fram med navn.