Ved UNO-X sitt anlegg ved Kongshavn var det montert en slange bak tanken slik at den regelmessig kunne benyttes av det som trolig er profesjonelle dieseltyver. Over hele landet tappes bensinstasjoner, private tankanlegg, vogntog og anleggsmaskiner for diesel. Nå kobles Kripos inn i sakene.

Sporene etter slangen ligger fortsatt i grusen sammen med dekkplatene når Aftenposten oppsøker stedet. Med noen enkle grep med skiftenøkkel kunne den ene enden puttes ned fra toppen av tanken. Tyvene har gjort en jobb for å skjule den vel 15–20 meter lange slangen frem til det ideelle tappestedet i skjul ved broen. Der kunne de i ro og mak tappe dieseltanken for 33.000 liter i løpet av november. En intens lukt av diesel i det oljedynkede tappeområdet vitner om hva som har foregått.

Tatt på fersken

Politiet har siktet en 41-åring fra Oslo og en 23-åring fra Follo for dette dieseltyveriet, men begge har nå sluppet ut av fengsel etter fire uker i varetekt. Siktelsen omfatter tyveri av 33.000 liter diesel samt forsøk på tyveri den dagen de ble tatt på fersken.

— Vi registrerte at dieselen forsvant i november. Da vi sjekket tanken fant vi en slange som ble ført vekk fra tanken til et område 15–20 meter unna. Slangen var nedgravd, og det var lagt til rette for å koble på for å trekke slange videre opp til toppen av tanken. Alt utstyr ble liggende, og vi varslet politiet, forteller markedssjef Fredrik B. Christiansen i Diesel Service UNO-X.

Delvis innrømmelse

Da politiet oppdaget to mann, en lastebil og en personbil på plassen, gikk de til aksjon. Det ble tatt beslag i slanger, klemmer og annet utstyr på stedet og i et leid garasjeanlegg i Enebakk

Begge har innrømmet forsøk på dieseltyveri, men benekter at de har stått bak tappingen av 33.000 liter i løpet av november.

- Han erkjenner straffskyld for forsøket, da han ble pågrepet, sier 41-åringens advokat, Marijana Lozic.

23-åringens advokat, Solveig Høgtun, bekrefter at hennes klient kun erkjenner et forsøkt på dieseltyveri.

Forduftet

41-åringen har forklart politiet at det er flere personer involvert i saken.

- Vi etterforsker dette sporet blant annet for å se om det finnes bakmenn, sier politiadvokat Anne Lise Lunde Tingvold ved Manglerud politistasjon.

Hun bekrefter at det er foretatt en rekke avhør, og at etterforskningen fortsetter. Det politiet lurer på, er blant annet spørsmålet om hvor det er blitt av dieselen, som trolig er distribuert forlengst.

Det er kjent at begge de siktede har tilknytning til budbil- og transportbransje. 41-åringens budfirma gikk konkurs med ni millioner i udekkede krav i fjor.

Samler småsaker

Norges Lastebileier-Forbund har sett seg lei på alle dieseltyveriene fra biler og private tankanlegg hos sine medlemmer. Dessuten frykter de at stjålet diesel blir brukt av østeuropeiske transportører for å dumpe prisene. Nå samler de alle saker om små og store dieseltyverier etter henvendelse fra Kripos.

- De har bedt oss samle alle sakene, men likevel er dette bare toppen av isfjellet, fordi de færreste saker blir politianmeldt. Jeg vil oppfordre alle våre medlemmer om å anmelde alle små og store saker, sier juridisk direktør Robert Aksnes i Norges Lastebileier-Forbund.