En stor konvoi militære lastebiler krysset i august grensen mellom Libya og Niger. Bilene, som skal ha vært lastet med utstyr og gull, fraktet også 32 nøkkelpersoner i Muammar al-Gadafis regime.

Blant dem var hans 39 år gamle sønn, Saadi – en mann mest kjent for sin utsvevende livsstil og sin korte karriere som fotballspiller på et italiensk lag.

Niger, ett av verdens fattigste land – en stat som ligger nest sist på FNs årlige levekårsundersøkelse – tok imot 39-åringen som flyktning og ga ham politisk asyl.

Der lever han et luksusliv, ifølge kilder The Washington Post har snakket med. Den første tiden var han stadig ute på byen med en kameratgjeng.

– De kom på fredager og lørdager, av og til også på ukedagene, og ble av og til til klokken tre om morgenen. De drakk masse vodka og øl, sier eieren av Rico's, et utested i hovedstaden Niamey, til den amerikanske avisen.

Trolig i husarrest

Eieren legger til at han ikke har sett Saadi Gadafi den siste måneden. Mye tyder på at nigerske myndigheter har sett seg lei på asylsøkerens utsvende natteliv og at han nå sitter i husarrest, skriver The Washington Post.

Men han lider ingen nød i husarrest, fortsetter avisen, som beskriver huset som en luksusbolig i Niameys diplomatstrøk.

Saadi Gadafi var ansvarlig for farens spesialstyrker da revolusjonen i landet brøt ut i fjor, men er i motsetning til sin bror Saif ikke etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen (ICC).Libyske myndigheter, derimot, ønsker å stille Saadi for retten i hjemlandet, og har sendt ut en etterlysning via Interpol. Myndighetene i Niger frykter at Saadi vil bli dømt til døden dersom han sendes til Libya, og nøler derfor med å utlevere ham. Men de har ikke noe ønske å om å la ham bli i Niger, sier justisminister Morou Amadou til The Washington Post.

– Selv advokaten hans vil at han skal forlate Niger. Det gjør også vi. Vi ønsker ikke å ha noen problemer med Libya, sier han.

Valg i Libya på lørdag

Saadi Gadafi har flere ganger sagt at kampen mot opprørsbevegelsen ikke er over, selv om faren hans ble skutt og drept i fjor høst og selv om broren Saif er arrestert. I februar fortalte han TV-stasjonen Al-Arabiya at mange i Libya fortsatt støtter Gadafi-familien.

I intervjuet fortalte han at han var i jevnlig kontakt med flere personer i Libya, inkludert medlemmer av de nye styresmaktene, og at han ønsket å reise hjem for å lede et opprør mot den nye regjeringen.

– Dette blir et landsomfattende opprør, advarte han.

Fem måneder senere er opprøret foreløpig ikke blitt noe av. Selv om stemningen er amper, planlegger de nye styresmaktene å holde det første parlamentsvalget etter revolusjonen nå på lørdag.

80 prosent av landets stremmeberettigede har registrert seg før valget, som vil gi Libya landets første folkevalgte nasjonalforsamling.