Selskapets resultat før skatt ble 1132 millioner svenske kroner i minus, ifølge kvartalsrapporten.

Analytikerne hadde i gjennomsnitt regnet med et resultat før skatt på minus 798 millioner kroner, ifølge en rundspørring foretatt av SME Direkt, og gjengitt av di.se .

Ifølge nyhetsbyrået Reuters hadde analytikere i snitt ventet et tap på 514 millioner kroner i første kvartal.

Selskapets inntekter endte på 9591 millioner SEK, mot 9313 millioner i fjor.

Trafikktallene kom for omtrent fire uker siden, og viste at SAS Group (inkludert Widerøe og Blue1) fraktet 6,4 millioner passasjerer i løpet av årets tre første måneder. Det er en økning på 5,3 prosent fra samme periode i fjor.

Konsernets flykabiner var i gjennomsnitt fylt opp med 68,3 prosent.

Bedre plass og mer punktlig

I 2011 tapte SAS 1,6 milliarder svenske kroner. Hovedårsaken til tapet var konkursen i Spanair, hvor SAS var stor eier. Uten den tyngende konkursen, ville SAS fått et overskudd på 94 millioner kroner i fjor.

For to uker siden besluttet generalforsamlingen i selskapet at det ikke skulle utbetales utbytte for fjoråret, som var skrekkelig for aksjonærene og ledelsen, men særdeles hyggelig for passasjerene: For tredje år på rad ble SAS kåret til Europas mest punktlige flyselskap.

i årets første kvartal, og omsatte for 2,3 milliarder kroner.Sistnevnte fraktet 3,65 millioner passasjerer som i gjennomsnitt satt mye tettere enn hos konkurrenten SAS: Flykabinene var 77 prosent fylt, som betyr at knappe hvert fjerde sete var ledig.

Krever at Giske kommer på banen

Fremskrittspartiets næringspolitiske talsmann og andre nestleder i næringskomiteen, Harald T. Nesvik, krever at næringsminister Trond Giske (Ap) kommer på banen og orienterer Stortinget om situasjonen.

Frps Harals T. Nesvik krever at næringsminister Trond Giske (Ap) nå kommer på banen og forklarer hva som egentlig skjer med SAS.
Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix

— Jeg forlanger at Trond Giske kommer til Stortinget og orienterer om situasjonen i SAS, og gir oss en garanti for at det ikke vil bli brukt én krone mer av skattebetalernes penger på selskapet, sier han i en kommentar til NTB.Ifølge Nesvik har Giske tidligere hevdet at det går mye bedre med SAS, og at spareprogrammet er på skinner.

— Det er gitt noen lovnader og forventninger til selskapet som vi nå ser ikke har rot i virkeligheten. Nå jeg vil be Giske også orientere om hvilke tiltak han vil sette i gang for å finne nye eiere som kan overta statens aksjepost, uttaler han til NTB.