I går og i dag har italienerne gått til valgurnene for å si sin mening i flere saker: Italienerne er blitt bedt om å ta stilling til om ministre kan slippe å møte i rettssaker mot dem, om man skal legge lokk på det italienske atomenergiprogrammet og om vannverk skal privatiseres.

Så langt viser opptellingen av stemmer at statsminister Silvio Berlusconi lider nederlag i alle spørsmålene, melder nyhetsbyrået AP.

Ønsket at folk holdt seg hjemme

Det har knyttet seg stor spenning til hvor mange som har valgt å avlegge stemme, siden avstemningen trenger et oppmøte på over 50 prosent for å bli gjeldende.

Statsminister Silvio Berlusconi har sagt han ikke vil stemme, og flere ministre har bedt velgerne holde seg hjemme.

Men så langt tyder målingene på at fremmøtet har vært stort, 57 prosent i halvparten av kretsene, skriver nettavisen Il Sole 24 Ore.

Da 83 prosent av stemme var talt, ble deltakelsen på 57 prosent bekreftet, skriver nyhetsbyrået AP.

Fornybar energi

Berlusconi har satset på kjernekraft og ønsket å restarte det italienske atomenergiprogrammet innen 2014. Men etter ulykken i Fukushima har stemningen snudd i flere land.

Den tyske regjeringen har kunngjort at alle atomkraftverkene i landet skal stenges innen 2022.

Allerede før dagens stemmeopptelling er ferdig, erkjenner Berlusconi nederlaget.— I tråd med flertallets vilje må vi trolig si farvel til atomkraft og legge all vår energi i fornybare ressurser, sa Berlusconi på en pressekonferanse i Roma i dag.

Om flertallet vender tommelen ned i det som er den første landsomfattende folkeavstemningen etter Fukushima, er det en stor seier for anti-atomkraft-bevegelsen.

— Dette er veldig gledelig, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund til Aftenposten.no.

- Dette resultatet vil definitivt gjøre det lettere å kjempe for fornybar energi. Og den fornybare energien vil bli mer lønnsom når man soner ut atomkraft. Når man øker satsingen på fornybar energi, kan det bli lettere å slåss mot klimatrusselen, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Må møte i retten

Velgerne har trolig også skrinlagt en lov som ble vedtatt i fjor, og som innebærer at Berlusconi kan slippe å møte i rettssakene mot ham.

Statsministeren er for tiden tiltalt i tre forskjellige saker om bestikkelser, bedrageri og for å ha betalt for sex med en mindreårig.

En solid majoritet av dem som har avlagt stemme, mener Berlusconi skal miste sin beskyttelse og dermed tvinges til å innfinne seg i retten, melder AP.