Torsdag ble det kjent at Telenors datterselskap Uninor mister sine 22 mobillisenser i India. Det er indisk høyesterett som har bestemt dette. Telenor har tidligere uttalt at selskapet skal investere 18-20 milliarder kroner i landet, og så langt er rundt 14 milliarder investert.

Så langt har Uninor totalt måttet bokføre et underskudd på totalt 10 milliarder kroner.

Bakgrunnen for at lisensene er kansellert er en gigantisk korrupsjonssak i India, hvor Telenors partner Unitech, som er medeier i Uninor, er mistenkt for delaktighet.

Frykt for skyhøy prislapp

I løpet av de kommende ukene skal indiske myndigheter lyse ut lisensene på nytt. Men det er frykt for at de nye inngangsbillettene til det gigantiske markedet kan bli skyhøye.

Telespesialist Saeed Baradar hos banken Societe Generale i London har estimert at Uninor vil måtte betale 2,1 milliarder dollar eller rundt 12 milliarder kroner for å få tilbake lisensene som høyesterett har fratatt dem. Dette melder nyhetstjenesten Bloomberg.

I likhet med en rekke norske analytikere anbefaler han Telenor å droppe India.

-Telenor trenger virkelig å komme seg ut, fordi aksjonærene er bekymret over at kapitaldisiplinen vil bli brutt i India, sier han.

Artikkelen peker også på at den indiske infrastrukturen er blant de dårligste i verden, og at denne rettsavgjørelsen kan gjøre det vanskelig å få inn utenlandske investorer til å bidra med å bygge den ut.

Korrupsjon på infrastruktur

Korrupsjonsforsker Tina Søreide ved Christian Michelsens Institutt i Bergen påpeker at det har vært mye problemer med korrupsjon i forbindelse med å regulere utbyggingen av infrastruktur på statlig nivå i India.

-Det gjelder ikke bare tele, men også sektorer som strøm, vei og vann, sier Søreide til Aftenposten.

Hun understreker at hun uttaler seg generelt og ikke kjenner godt nok til Telenor-saken til å kunne kommentere den spesielt.

-Men disse utfordringene innen infrastruktur har vært en kjent sak lenge, og jeg regner med at Telenor visste at risikoen var stor. Dermed er også kravene til hva man burde vite høye, sier hun.

Hvem eier partneren?

Søreide mener at en av de viktigste tingene selskaper som vil operere i India må gjøre er å ta rede på hvem som eier selskapene de samarbeider med og påpeker at det kan være ganske innfløkt å finne ut av.

-De som tilbyr en spesiell kompetanse ingen andre har lettere for å etablere seg og styre unna korrupsjon. Har man ikke det har man dårligere forhandlingskort i land som India, sier hun.