–  Jeg tror ikke vi er så veldig nøye noen av oss, sier treningsfysiolog og fysioterapeut Siri Marte Hollekim (37) om hjemmet i Melhus utenfor Trondheim hun deler med tidligere Rosenborg-spiller Roar Strand (42).

Det var likevel én ting som aldri kom i hus da Strand og Hollekim flyttet sammen. Ute i garasjen står to levninger fra et tidligere liv. To lenestoler i sort skinn som Strand gjerne skulle hatt i stuen.

–  Jeg vil ikke være noen kontrollfrik. Snille, sympatiske Roar Strand, liksom, og så meg. Men de der to, de tar altfor stor plass. Og da ville det vært enda vanskeligere å få ham opp av stolen foran TV-en, sier Siri Marte Hollekim, som synes det er «veldig godt når boksen er avslått».

For det må Strand innrømme, mens Hollekim er «arbeidsnarkoman» og helst sitter ved Mac-en etter at ungene har lagt seg, er Strands favorittkrok i sofaen foran TV-en med fjernkontrollen.

–  Jeg prøver å få med meg sporten, blant annet. Også på lørdager, sier han om underholdningsprogrammet Mesternes Mester, der han har hatt en sentral rolle i vår.

Hvordan er det hjemme hos deg? Del dine erfaringer med andre lesere i kommentarfeltet nederst i artikkelen, eller på våre facebooksider!

Mer kunnskapsrike menn

Interiørarkitekt Nina Moore ved Lusparken arkitekter i Trondheim besøker både enslige og par som ønsker hjelp til å innrede hjemmet sitt.

Hun opplever at menn bryr seg mest om funksjonalitet og utførelse, mens kvinner er mer opptatt av hvilken stemning de vil gi det nye rommet.

–  Mens menn er opptatt av bruken, ser kvinner oftere rommet som en helhet, at det må passe. Men dette gjelder ikke alltid. Noen menn er kunnskapsrike om møbeldesign, mens andre menn er fornøyde så lenge de har en komfortabel sofa, mener hun.

Strand og Hollekim har ikke hatt behov for hjelp av hverken Nina Moore eller andre interiørarkitekter. Eneboligen deres huser også tre jenter og en hund og bærer preg av det. Hunden har fått plass på en madrass under trappen opp til andre etasje, og lekene til yngstedatteren Sanne ligger fremme.Foreldrene virker stort sett enige om hvordan de skal ha det hjemme. Det eneste møbelet som kan minne om et kompromiss, er nummer to-sofaen ved panoramavinduene. Den fikk lave rygger for utsiktens skyld, selv om Strand mente den ville egne seg dårlig med foreldre på besøk.

Nå er nemlig planen at hans to TV-stoler skal få plass på hytta i Ålen lenger nedover dalen sør for Trondheim. Men de må belage seg på litt karantenetid først.

For ifølge Hollekim passer stolene ikke veldig godt sammen med den rutete sofaen som allerede står der, og hun ønsker å finne en sofa som matcher dem først.

–  Akkurat det spiller ikke så stor rolle for meg. Jeg har et avslappet forhold til interiør, sier Roar Strand.

Diltende menn

Innehaver Kristin Schiefloe Sletten i møbelbutikken Bolia i Trondheim har med årene observert at menn og kvinner som oftest oppfører seg forskjellig når de handler møbler.

Mens menn er opptatt av bruken, ser kvinner oftere rommet som en helhet, at det må passe

– Hos oss er det ofte sånn at damen går runden først, og så dilter mannen etter og velger mellom et par farger etterpå, sier hun.

Men det er ikke alltid sånn.

–  Vi har også kunder der mannen er med på hele prosessen. Det er litt forskjellig. I Skandinavia liker vi den rene og klassiske designen, så det er vanskelig å påstå at vi har så mange typiske kvinne— eller mannemøbler, mener Schiefloe Sletten.

Da vi besøker butikken en formiddag i mars, observerer vi mest single, både kvinner og menn.

Faktisk flest av den siste sorten, og en som tydeligvis må ha kona på tråden: «Jeg må da ha noe å gå ut i fra?!», sier han, legger på røret og fotograferer et skap før han ber om en katalog og forlater butikken.

Premiene er gjemt bort

I Melhus er toåringen Sanne snart i ferd med å finne sengen. Familien er i gang med å skru ned tempoet for kvelden, og mamma leser litt for datteren i husets eldste sofa, en eldre toseter.

Du får ikke en gift kvinne til å sove i Manchester United-sengetøy. Der går grensen

Hollekim synes det er koselig å trekke føttene opp i sofaen foran peisen. Det er lite her som minner om Roar Strands karrière på idrettsarenaen, og hans status som landets mest meritterte fotballspiller.

–  Hvor er alle premiene og de gamle draktene?

–  Du kan jo spørre et hvilket som helst kvinnfolk om det. Ville hun hatt stuen full av pokaler og drakter? Nei, skyter Hollekim spøkefullt inn før Strand rekker å svare:

–  Akkurat de der premiene er ikke jeg så opptatt av å vise frem, jeg heller.

Gifte kvinner sover ikke i fotballsengetøy

Går du inn i en ungkarsleilighet, vet du med en gang at det er en enslig mann som bor der. I en singel kvinnes leilighet er du ikke like sikker.

Det mener forsker Runar Døving ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Hovedprinsippet er at du kan dele inn fordelingen i hjemmet etter etasjer.

– Menn har ansvaret for hagen, loftet og kjelleren. Kvinners ansvar er 1. og 2. etasje og alt det estetiske det innebærer, sier Døving.

– Hun skal gjøre boligen representabel, med fine tallerkener og gardiner, mens han skal sørge for at bilen er ren. Forbruksmønsteret følger disse hovedprinsippene, sier han.

Det er likevel ikke vanskelig å kjenne igjen en klassisk «bachelorleilighet», mener han

– Du får ikke en gift kvinne til å sove i Manchester United-sengetøy. Der går grensen, sier han.

Puter og pledd er kvinners arena

Varehussjef Per Hangerhagen hos Ikea Leangen i Trondheim sitter med tall fra en internasjonal Ikea-undersøkelse foretatt blant annet i Spania og Tyskland.

Ved innkjøp av kjøkken, hvitevarer, sofaer og medieløsninger, er mannen godt involvert.

– Når det kommer til puter og pledd, blir vi hektet av. På det området blir 90 prosent av innkjøpene bestemt av kvinner, sier han.

– Men så snur det når skal kjøpes inn belysning og mer tekniske ting. Da er vi med.