Pengene strømmer inn på kontoen til Volkswagen-topp Martin Winterkorn. Som europas største produsent av biler vinner hans biler også kampen om norske bilkjøperes gunst år etter år. Både Golf og Passat triller det mye av Norge.

Tigangeren på Helge Lund

Ifjor hadde toppsjef Winterkorn sitt store år. Han mottok ifølge Volkswagens årsrapport 17,5 millioner euro, eller 130 millioner norske kroner i lønn.

Til sammenligning hadde Statoil-sjef Helge Lund en total lønn på 11,5 millioner kroner i 2010, og folkevognsjefen tjener dermed ti ganger så mye.

Det er ikke bare en fordobling av Winterkorns årslønn i forhold til året før. Det er også et rekordhøyt beløp for en konsernsjef blant de 30 største børsnoterte industrikonserner på den tyske DAX-børsen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

— Beløpet er det høyeste som noensinne er tjent av lederen av et firma på DAX-indeksen, sier advokaten Michael Kramarsch til danske avisen Jyllandsposten.

Porsche-sjef høyt opp

Den forrige lønnsrekorden blant toppsjefer i tyske, børsnoterte selskaper, ble satt i 2007 da sjefen for Deutsche Bank, Josef Ackermann, skal ha tjent drøyt 100 millioner kroner.

Ifølge Jyllandsposten har imidlertid selskaper som ikke var notert på DAX-indeksen gitt enda mer voksne lønninger til sine sjefer. Blant annet skal den tidligere Porsche-sjefen Wendelin Wiedeking ha tjent snaut 450 millioner kroner i 2007.

Årsoverkuddet i Volkswagen ble mer enn doblet i 2011, og endte på over 115 milliarder kroner.