• Du får ikke fred en eneste dag. Du får ikke bearbeidet sorgen, sier leder for støttegruppa i Hordaland, Ragnar Eikeland, som mistet sønnen Tore på Utøya.

— Jeg trodde behovet ville være over når rettssaken, eventuelt ankesaken, var over. Men etter å ha hørt om erfaringene fra støttegrupper etter andre katastrofer i Norge, forstår jeg at behovet vil være der både i år to, som vi nå snart er inne i, og framover i mange år, sier lederen i støttegruppa i Hordaland, Ragnar Eikeland.

Støttegruppa i Hordaland har blant annet engasjert seg i myndighetenes oppfølging av de berørte. I Hordaland har den vært bra, forteller Eikeland. Gruppa har vært nyttig for mange pårørende, og han angrer ikke på at han tok på seg vervet som leder i interimsstyret:

— Du jobber med disse sakene hele tiden. Det fører til at du ikke bare konsentrerer deg om deg selv, men også andre som har behov for støtte og hjelp, sier Eikeland som mistet sønnen Tore på Utøya.

Forbereder seg

Fem ungdommer fra Hordaland ble drept på Utøya og 20 overlevde. Nå forbereder overlevende og pårørende seg på rettssaken, som begynner mandag 16. april.

— Vi har over 80 medlemmer i støttegruppa, og vi skal ha et medlemsmøte onsdag. Vi legger det nær opp til starten på rettssaken for å få med oss mest mulig av det som er kommet fram. Det kommer stadig nye rapporter og opplysninger, sier Eikeland.

På møtet stiller bistandsadvokater, eksperter fra Senter for krisepsykologi i Bergen og en person som skal ta for seg medienes dekning.

Lederen i støttegruppa har forståelse for medienes behov, men legger ikke skjul på at den intense dekningen er en belastning,.

— Du får ikke fred en eneste dag. Du får ikke bearbeidet sorgen. Det er stadig noe nytt, nye rapporter og opplysninger du må forholde deg til, sier Ragnar Eikeland.

- Beintøft

I Hordaland er det lagt opp til at rettssaken kan følges av overlevende og pårørende på store skjermer i to rettssaler. Det er satt av plass til rundt 80 personer.

Ragnar Eikeland vil være til stede i rettssalen første dagen, men ønsker ikke å høre tiltalte legge ut om sitt politiske syn og forklare seg resten av uken.

— Mange vil nok være til stede første dagen for å orientere seg og se hvordan det er i rettssalen. Når vi kommer til mai, og retten begynner å gjennomgå hvert enkelt drap på Utøya, vil nok mange følge med. Det blir beintøft.

Opprinnelig skulle bildene av skadde og døde vises, men etter press fra blant andre den nasjonale støttegruppa vil de nå bare bli tilgjengelig for dommerne i en mappe. Og de pårørende har fått se bildene.

Gruer seg

— Vi er glade for at bildene ikke skal vises for alle. Dette er veldig privat. Men det blir nok veldig hardt når obduksjonsrapportene legges fram og en dukke vil bli brukt for å vise skuddsår og kuleretninger, sier Eikeland.

De fleste pårørende og overlevende gruer seg til rettssaken.

— Det er nesten ikke noe annet vi har tenkt på etter at tiltalebeslutningen kom. Da startet på en måte rettssaken for oss, sier Eikeland. Han synes det er vanskelig å si om han selv og andre berørte vil føle lettelse når saken er over.

— Dommen kommer rundt 20. juli. Så har vi årsdagen 22. juli, og etter det tror jeg nok mange vil forsøke å legge saken bak seg, sier Eikeland som ser fram til at medieoppmerksomheten etter hvert vil avta.

AUF forbereder seg

Leder Linn Kristin Engø og fylkessekretær Mette Valle i AUF i Hordaland er blant dem som skal følge rettssaken på storskjerm i Bergen tinghus.

Engø måtte ta over som leder etter at både leder Tore Eikeland og nestleder Tarald Mjelde ble drept på Utøya 22. juli. Valle var på øya da skytingen begynte og overlevde ved å svømme vekk fra øya.

Valle forteller at hun drar på ferie den første uken av saken. Hun har tidligere sagt at hun ikke har noe ønske om å høre tiltalte forklare seg, men hun har mange spørsmål som hun håper rettssaken vil gi svar på.

Både hun og Engø sier at mange av de berørte gruer seg for rettssaken, men at de også ser fram til å komme gjennom den.

— Det kommer til å bli noen lange uker mens den pågår, sier Mette Valle.

(©NTB)