— Vi ser på industrien som Norges gullegg, sier kommunikasjonsdirektør Finn Langeland i næringsorganisasjonen Norsk Industri. Han tar påsken på forskudd og deler ut sjokoladeegg i gullpapir til pressen.

I går la organisasjonen frem sin årlige vurdering av tilstanden og 2012-utsikten for industrien. Dessverre besto industriens egg av bare skall. De var tomme inni.

Norges egentlige gull er svart, det ligger langt fra land og det ligger dypt. Høye oljepriser, nye funn og skyhøye investeringer på norsk sokkel fører til voldsomme spenninger i industrien.

- Vi har en todeling av industrien. Det er de som leverer til oljevirksomheten, og så er det resten. Deler av norsk industri opplever et særnorsk eldorado i form av stadig høyere oljeinvesteringer i Norge og utlandet, sier direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri.

Han snakker om en "enorm etterpørseslimpuls" mot de delene av industrien som leverer til oljesektoren. Det koker nesten over, og det vil vare lenge.

Suser oppover

Noe av denne impulsen viser seg i Krokstadelva i Buskerud. Hos Trelleborg Offshore Norway er aktiviteten på topp. De produserer blant annet sikkerhetsutstyr, isolasjon og sprinkleranlegg. 80 prosent av alt de leverer går til olje- og gassektoren.

- Vi har gått fra 160 til 460 millioner i omsetning på 10 år. Det er store prosjekter på gang som sikrer fremtiden, så det er ingen tegn til mørke skyer på horisonten, sier daglig leder Hans Leo Hals. Han forteller at de har en stor utviklingsavdeling for å forbedre produktene.

— Det var gründere som startet bedriften, og vi er i hard konkurranse med konkurrentene for å skaffe de beste folkene. De fleste her er lokale, men vi har måttet rekruttere fra utlandet for spesialkompetanse, sier han.

320 ansatte jobber på fabrikken. I en av lagerhallene isoleres oljeledninger som skal monteres på pumpestasjoner på havbunnen og deretter dras opp til overflaten.

— Det dypeste vi har installert er på vel 1400 meter, i Angola, sier Dag Einar Krantz, mens han skjærer av ett nytt stykke isolasjon. Det første oljeprosjektet fikk Trelleborg i 1971, og de ser seg ikke tilbake.

Suser ut

Men norsk industri er mer enn oljeindustrien

- I resten av industrien er bildet sammensatt. De som ikke har et unikt produkt, har et betydelig problem de må komme seg ut av, sier Sunde over gulleggene i Oslo.

Noen kommer seg ut av "et betydelig problem" med å komme seg ut av Norge. Fra Krokstadelva trenger en ikke reise langt for å komme til Vikersund. Noen minutter utenfor skiflyvningsbygda ligger støperiet Elart Metall. De er en typisk underleverandør til tradisjonelle norske eksportbedrifter. I mars er det slutt.

- Vi har opplevd svingninger og korreksjoner i markedet før, men dette er noe helt annet. I mars pakker vi sammen utstyret og flytter produksjonen til Sverige. Innen den tid håper jeg alle de ni ansatte har funnet seg en ny jobb, forteller daglig leder Trond Gewelt.

Han forteller at avstanden til Europa er blitt for stor. Forskjellen i lønnskostnader, skattenivå, lav eksport og lave priser gjør at den 58 år gamle bedriften ikke kan klore seg fast lenger.

- Dette er todelingen av norsk industri. Det går så bra med resten av Norge at det holder lønnskostnadene oppe. Dermed går toget for slike nisjebedrifter som oss. Sverige neste, sier Gewelt.

Både Nav og fagforeningen har vært innom Elart for å hjelpe de ansatte over i annet arbeid. Det norske arbeidsmarkedet er meget bra sammenlignet med andre land.

- Etter at vi fikk beskjeden var det litt svart, men vi har fått god oppfølging. Vi diskuterer andre jobber i lunsjen, og stemningen er langt fra dårlig, forteller produksjonsleder Jostein Høgvik.

sigurd.bjornestad@aftenposten.no

marius.strand@aftenposten.no