KJØPER: Geir Hove og Tom Rune Pedersen har gjort et nytt eiendomskjøp ved Torget. ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ

Etter å ha skaffet seg kontroll med Zachariasbryggen har eiendomsinvestor Geir Hove og Tom Pedersen bladd opp skikkelig for et annet bygg på Torget i Bergen. Torget 1 er adressen de to har sikret seg ved å betale Fana Sparebank 38 millioner kroner. Investeringen er ifølge Hove gjort med halvparten hver.— Dette må være noe av den aller høyeste kvadratmeterprisen for en næringseiendom i Bergen, sier Lars Morten Kyte i Kyte Næringsmegling.

Geir Hove vil ikke kommentere prisen annet enn at den er korrekt.

— Hvorfor betale så mye. Er det så attraktivt?

— Jeg vil ikke kommentere dette noe videre. Det er langsiktige leiekontrakter for bygget, sier Geir Hove. Torget 1 rommer totalt 478 kvadratmeter.

155.00 kvadratmeter

De neste 2,5 årene vil det bli ferdigstilt 155.300 kvadratmeter med nybygg i Bergen. Det største er Statoils nybygg på Sandsli med 40.000 kvadrat alene.

Et annet av de største nybyggene er kjøpesenteret «Horisont» i Åsane der Coop OBS skal inn i tillegg til Vinmonopolet og en rekke andre butikker. Litt lengre ute, på andre siden av motorvegen flytter Volvos lastebilsenter videre til ytre del av Åsane (Brurås), mens Vegvesenets nye trafikkstasjon kommer inn på adressen Heiane 4. Fra høsten neste år er Åsane stedet for de som skal ta førerkort eller få godkjent bilen.

På hjørnet mellom Øvre Ole Bulls plass og Veiten kommer det enda et hotell. Det er eiendomsinvestor Ole Jan Strønen som bygger om eiendommene som skal bli et Clarion-hotell i Choice-kjeden med 98 rom og suiter.

I Kronstadparken ser flere nye bygg dagens lys. Et er under oppføring i Fabrikkgaten 6 og vil ruve i terrenget. Her vil det bli et stort parkeringshus på seks etasjer i tillegg til 3300 kvm kontorer på toppen.

Leiemarkedet presset

Det store antall nybygg gjør at det blir flere kontorlokaler ledige i Bergen. Særlig forventes det at markedet blir tøffere for eldre bygg som ikke er moderniserte.

— Vil ikke dette kunne påvirke prisene negativt?

— For de byggene som ikke har en moderne standard blir det vanskeligere å få leid ut. Men vi tror ikke dette vil påvirke leiemarkedet for bygg som har en høyere standard, sier Lars Morten Kyte, i Kyte Næringsmegling.

I et foredrag på konferansen «Næringseiendom 2014» viste han til at nybyggingen vil frigjøre flere eldre bygg og føre til en økning av den såkalte arealledigheten i Bergen.

I en oversikt over leieprisene stikker Bergen sentrum og områdene rundt bykjernen seg ut med de aller høyeste leienivåene. Det høyeste i Bergen sentrum er nybygg med en leie på 2400 kroner per kvadratmeter. Lavest ligger eldre bygg på Sandsli og i Bergen nord med drøye 1600 for kvadraten.

Flat utvikling

Når det gjelder eiendomsbransjen tegnet sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets et bilde av norsk økonomi der veksten kommer til å avta i årene fremover.

— Vi deler ikke synet på at det nå bare er en pause på et år før veksten vil ta seg opp igjen. Vi forventer dermed en flat utvikling i markedet for næringseiendommer. Det samme gjelder også for boligmarkedet, sier Erik Bruce.