Prisen og 5000 dollar ble delt ut på gallaen til den sjette Global Investigative Journalism Conference i Geneve lørdag kveld.

-Utrolig inspirerende å få denne prisen. Dette hadde vi overhodet ikke ventet, sier den norske vinnerduoen.

Men på forhånd var samarbeidet mellom fire europeiske redaksjoner skyhøye favoritter til å havne på podiet i konkurransen for internasjonale medier.

Delte prisen

NRK-medarbeiderne fikk prisen sammen med Meirion Jones og Liz MacKean i BBC Newsnight, David Leigh i den britiske avisen The Guardian og Jeroen Trommelen i den nederlandske avisen de Volkskrant.

Gigant

Sammen har de seks journalistene rullet opp skandalen der den gigantiske oljeforhandleren Trafigura dumpet farlig avfall i Elfenbenskysten, og samme type avfall eksplodertet på Vest Tank-anlegget i Sløvåg utenfor Bergen.

-Dette er historien om en gigant som pøste på med advokater, flere advokater og enda flere advokater, for å hindre sannheten i å komme frem, sa Kjersti Knudssøn fra scenen etter å ha mottatt prisen.

Avslørte Talibanfinansiering

I den amerikanske klassen vant Aram Roston, The Nation, for prosjektet «How The U.S. Funds the Taliban».

Det er andre gang Daniel Pearl Award deles ut. Den første prisen ble delt ut på GIJC-2008 på Lillehammer. Prisen er kalt opp etter Wall Street Journal-journalisten Daniel Pearl, som ble kidnappet og drept i Pakistan i 2002.