• Sjekk taket hvert år, råder taktekker.

Norske hustak må tåle store mengder nedbør og vind. Episoder med ekstremvær og stormer, som «Dagmar»1, «Cato»2 og «Berit»3 det siste året, hjelper ikke.

Taktekker Jan Kenneth Frantzen mener folk bør sjekke takene årlig.

— Men folk gjør jo ikke det. Noen er flinke, men altfor mange blåser i det. Spesielt etter vinteren bør man sjekke taket. Gjerne før vinteren også, sier Frantzen til bt.no.

- Ta lekkasjene tidlig

Han har jobbet med tak i vel ti år, de siste fem årene som daglig leder i familiebedriften Taktekker Frantzen i Bergen.

— Det er viktig å ta lekkasjene tidlig. Treverket kan tørke opp og dermed reddes om det blir fikset raskt, sier han.Skrekkbildene hans viser hvordan det kan gå når lekkasjene ikke blir oppdaget raskt nok.

Det kan bli dyrt.

Mange problemområder

— Folk ser ikke disse tingene. Det folk ser, er de innvendige skadene. Men da er det ofte for sent. Når vannet kommer inn og det er flekker i taket, har det trolig lekket en stund. Ofte må vi helt inn og skifte tak- og veggplater. Det blir mye dyrere enn å ta en sjekk av taket en gang iblant, sier han.

Problemområdene er særlig såkalte gjennomføringer, steder der taket stopper ved andre konstruksjoner - som skorsteiner, vinduer, lufterør og takrenner.

— Det er lurt å være obs på de områdene, det er ofte der lekkasjene oppstår, sier Frantzen.

Vannet fulgte muren

Ofte er det også vanskelig å finne lekkasjene.

En gang sporet han en kjellerlekkasje til et gammelt skifertak fem etasjer lenger oppe.

De trodde lekkasjen kom fra første etasje, men vannet hadde fulgt muren og stendere hele veien fra taket og ned til kjelleren.Bildene han har tatt er fra reparasjoner utført i bergensområdet.

Skadene skyldes takstein som har sprukket når mosen har fryst om vinteren, beskyttende papp som har smuldret opp etter mange års slitasje og sinktekking som har sprukket i skjøtene.

— Resultatet er mugg og råteskader. Det er mye penger å spare på å være føre var. Når vannet kommer inn, blir det dyrt, sier han.

Kan koste over 300.000

Reparasjonene kan bli svært kostbare.

Årlig registreres 70.000-80.000 vannskader i Norge, og i fjor kostet disse 3,5 milliarder kroner å utbedre, ifølge Sintef.

For å skifte et vanlig tak på 100 kvadratmeter kommer man iallfall opp i 150.000 kroner pluss moms, forteller Frantzen.

— Er det mange detaljer, som skorstein, rør og vinduer, og dårlig tilkomst, kan det komme opp i over 300.000 kroner. Prisene på takstein varierer også, skiferstein er for eksempel dyrere, så det blir fort en del kroner.

- Hva kan man gjøre selv?

— På grunn av sikkerheten vil jeg ikke anbefale folk som ikke er håndverkere å sjekke taket selv. Bruk fagfolk i hvert fall én gang i året, det koster ikke all verden - mange har også gratis befaringer.

- Hva skal man se etter?

— Hvis takstein har løsnet eller står skeivt, eller det er et søkk i taket, er det store faresignaler. At det drypper fra takrennen kan virke bagatellmessig, men det kan føre til dyrere og større skader på muren eller treveggen under.

Dekkes ikke av forsikringen

Jack Frostad, informasjonsdirektør i forsikringsselskapet If, sier at vannskader gjennom tak er et problematisk område forsikringsmessig. Slitasje over tid dekkes ikke.

— Forsikringen gjelder om lekkasjen har sammenheng med et tre som har blåst ned i storm eller tilsvarende. En utvidet forsikring vil dekke følgeskadene, men reparasjonen av selve lekkasjen dekkes ikke - det er vedlikehold, sier Frostad.

— Slike skader er et problem over hele landet, men folk er kanskje mer obs på det i Bergen enn andre steder, legger han til.

Må selv sørge for tett tak

I Gjensidige hadde de ca. 1500 skademeldinger på utette tak i fjor. Omtrent halvparten var dekket av forsikringen, og snittskaden er ca. 30.000 kroner, forteller informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad.

— Men vi har registrert skader for både 300.000 og 400.000 kroner. Lekkasjer på grunn av slitasje over tid dekkes ikke. I utgangspunktet er folk pliktige til å sørge for at huset er tett, sier han.

Kunder som betaler litt ekstra kan få dekket følgeskader, men å reparere taket, det må de uansett betale for selv.

— Det er høyt oppe og lett å glemme, men taket er det viktigste på huset. Er taket tett, er alt mye enklere, sier Rysstad.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook

En sinktekking har gått opp i skjøtene. Resultatet er lekkasje og råteskade.
Taktekker Frantzen