Menn bidrar mer i hjemmet enn før, og bekymrer seg mer enn kvinner over tidsklemma. -  Menn klager over det kvinner har slitt med lenge, sier Elisabeth Lier Haugseth, fungerende likestillingsombud.

- Schue anziehen! Du må ta sko på deg. Hvor er skoene? Spør mamma Christine Schauer (41).

Klokken er 07.30. Familien Schauer på Frogner i Sørum har fått sove litt lenger i dag. Guido (6) skal på sommerskole, Freya-Kari (2) trenger ny bleie, Veronica (13) klarer heldigvis seg selv på ferie, ellers går frokosten i rekordfart i det lille huset.

Krevende sjonglering

Mamma jobber fra kl. 01.00 til 07.00 om natten som avisbud, og pappa Holger (50) tar over stafettpinnen som kantinebestyrer kl. 06.00. Han har også ekstrajobb på Dagbladets trykkeri. Om morgenen er han ansvarlig for å tilrettelegge klær, frokost og matbokser.

4-5 ganger i uken er han ansvarlig for å lage middag. Hun tar seg av familieregnskapet og rengjøringen.

- Hver søndag setter vi oss ned og planlegger kabalen for kommende uke, forteller Holger.

De siste ukene har Aftenposten skrevet om hvordan både mødre og fedre synes det er utfordrende å kombinere familieliv og karrière. Nå viser tallene at menn opplever tidsklemma i større grad enn kvinner.

Én av seks fedre synes det er problematisk å kombinere arbeid og familie, mens kun én av åtte mødre sier det samme. Det kommer frem i den siste levekårsundersøkelsen fra 2009. Gruppen menn som klager mest er mellom 35 og 44 år.

- Mannen min er nok den som synes det er mest utfordrende. Når det blir hektisk, kan jeg klare å reagere spontant, mens han må ha kontroll hele tiden, sier Christine Schauer.

- Jeg klager ikke. Vi har selv valgt å få barn. Jeg skulle gjerne hatt tid til å jobbe lengre dager, men jeg ville blitt enda mer stresset om jeg ikke hadde jobb, kommenterer ektemannen Holger.

Han anslår at de to har det omtrent like travelt.

Og tidsbruksundersøkelsen 2010, presentert av SSB i år, viser at norske fedre har tatt større ansvar hjemme:

I 2010 brukte menn i gjennomsnitt tre timer på husarbeid — 47 minutter mer enn i 1971.

Men det er fremdeles kvinner som legger ned mest tid på husarbeid, selv om de bruker mindre tid enn før.

I 2010 brukte kvinner i alderen 16-74 år i gjennomsnitt 3 timer og 50 minutter på husarbeid, mot 5 og 55 minutter i 1971. En nedgang på over to timer de siste 40 årene.

I tillegg er det stadig færre menn i alderen 16-74 år som er i inntektsgivende arbeid, og arbeidstiden for unge menn har sunket med over to timer de siste 40 årene.

Så, mens menns samlede tid på jobb har sunket, jobber kvinner mer enn før.

Ny mannsrolle

Én grunn til at menn føler mer press enn kvinner, ifølge undersøkelsene, er at det er lettere for kvinner enn for menn å få aksept fra arbeidsgiver for å ta fri og tilbringe tid med barn. Jobb og karrière er også viktigere for å bygge menns identitet og maskulinitet.

- Dagens menn ønsker, og det forventes av oss, å være aktive også på hjemmebane. Spesielt med tanke på barna. Dermed kommer mannen i en mye større skvis enn tidligere, da han fikk ha fullt fokus på jobben, og hun tok det aller meste av ansvaret hjemme. Og i større skvis enn kvinner - i mange tilfeller, sier professor i psykologi Frode Thuen.

- Kvinner har gjort det lenge

Elisabeth Lier Haugseth understreker også at menn fortsatt jobber mer enn kvinner, selv om de jobber mindre enn før.

- Man kan likevel spørre seg om hvorfor menn klager over noe som kvinner har gjort siden tidenes morgen. Samfunnet applauderer menn som bruker mer tid med familien som om de er kjempeflinke, mens man har en annen forventning til kvinner som blir småbarnsmødre. Det etterlater kanskje et inntrykk av at menn gjør noe ekstraordinært, slik at det oppleves som vanskeligere, sier Haugseth.

Likestillingsombudet tror at full barnehagedekning har gjort det enklere å fordele byrden mellom mor og far i dag enn for 30 år siden - da flere kvinner gikk ut i arbeidslivet.

- Jeg tror også at det er lettere for menn å si at det er tungt å ha små barn. Det er kanskje ikke like akseptert at kvinner gir uttrykk for det samme, sier hun.

- Kvinner er flinkere til å legge bort ting

Reklamemann, idrettsleder og forfatter Ingebrigt Steen Jensen har fire barn, men syntes det var for vanskelig å trappe ned på jobb da han ble pappa.

- Jeg hadde pappaperm på omtrent en halvtime, så jeg tok i stedet nattskiftet med min førstefødte. Hun sov nesten ikke, og jeg var fullstendig slått ut. Jeg husker at jeg var i Skottland på jobbreise, da jeg plutselig ikke skjønte hvor jeg var. Jeg hadde ikke sovet på trekvart år, og jeg fikk et lite drypp. Det var utrolig slitsomt, mimrer Steen Jensen.

Han tror menn sliter mer med tidsklemma enn kvinner fordi de ønsker å prestere det samme som de gjorde før de ble småbarnsforelder.

- Menn vil gjerne love det samme på jobb og fritid som tidligere. Kvinner er flinkere til å legge bort ting, mens vi vil fortsette med golf, fotball og foredrag, sier Steen Jensen.

Han har aldri trappet ned på jobb etter at noen av hans barn ble født.

- Jeg hadde fullt opp, men jeg føler at jeg var en kjempegod pappa. Jeg var jo mye med barna også. «Du er fantastisk til å lure deg selv, Ingebrigt», sier kona, «du var aldri hjemme».