Stadig flere ski stjeles fra skistativene og låsvaiere er ingen hindring, ifølge Europeiske Reiseforsikring.

Selskapet melder om flere tilfeller enn før på Østlandet, hvor tyver har tatt med seg låst og ulåst skiutstyr fra skibakkene mens folk nyter en kopp kaffe i varmestuen, eller gjør sitt fornødne.

— Skityvene har blitt dristigere og mer utspekulerte enn tidligere. De lar seg ikke lenger stoppe av en lås, sier assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring og IF Skadeforsikring, Emma Elisabeth Vennesland.

Lite tyveri i Myrkdalen

Denne uken er det vinterferie for skolene i Bergen, og mange drar til fjells for å stå på ski. Mandag hadde Myrkdalen fjellheiser omtrent 1200 besøkende, til tross for kraftig regn på formiddagen. Her får skiene stort sett stå i fred utenfor varmestuene, og tyveri av skiutstyr forekommer sjelden.

— Jeg kan faktisk ikke huske at det har hendt, men det skjer nok av og til, sier daglig leder John Ivar Norheim.

Her er det få som låser fast skiene, og lite etterspørsel etter låsvaiere i skibutikken.

Kvalitetsbevisste tyver

Europeiske har tidligere beregnet at det stjeles skiutstyr for 8-10 millioner kroner i sesongen, og at ski som står utenfor varmestuer og afterskisteder har vært mest utsatt. Nå går tyvene også for ski som står utenfor hytteveggen, og Europeiske oppfordrer alle til å ta med seg skiene inn i hytten for å sikre seg mot tyveri.

Tyvene er også blitt mer kresne og kvalitetsbevisste, og går for det dyreste utstyret som vil gi mest omsetning ved videre salg.

Ifølge Vennesland er det eneste som sikrer deg fra tyveri skistativer som kan låses, eller å ta med skiene inn. De er heller ikke trygge i takbokser, som er lette å bryte opp.

Slår til i ferien

De utspekulerte tyvene slår oftest til i skoleferiene og i påsken, men også ellers i sesongen.

— Tyvene vet hvilket utstyr som er det dyreste, og lar du et snowboard til 10.000 kroner stå ulåst utenfor varmestuen er det som å servere det på sølvfat til tyvene, sier Vennesland, som selv ble frastjålet langrennskiene mens hun nøt en kopp kaffe og en vaffel i varmestuen.

Hun tror dyrere utstyr gjør det mer fristende for tyvene å slå til.

— En god økonomi gjenspeiles i dyrere utstyr, og det gjør det mer attraktivt for tyvene å slå til. Folk bør være mer forsiktige med utstyret sitt hvis de vil ha det i fred, sier hun.

Sett skiene på forskjellige steder

Til tross for rolige tilstander i Myrkdalen så langt i år, forteller lensmann på Voss, Ivar Hellene, at skityveri forekommer hvert år på Voss og i Myrkdalen. Det skjer ikke bare med ski som står ulåst utenfor varmestuen, men også med skiutstyr som ikke er sikret godt nok på biltak. I tillegg er det en del tyveri av ryggsekker og andre verdisaker.

Hellene oppfordrer alle til å ikke stille opp skiene parvis for å unngå tyveri.

— Hvis du setter én ski på et sted, og den andre på et annet, unngår du å få de frastjålet. Tyvene stjeler ikke én ski, og går heller ikke rundt og leter etter den andre, sier han.

Vennesland oppfordrer alle til å bli mer bevisste på at skityveri er vanligere enn før. Hun mener folk må bli flinkere til å sikre utstyret, til tross for at det ikke er et krav fra forsikringsselskapenes side.

— Det er utrolig kjedelig å få utstyret sitt frastjålet, da er resten av ferien ødelagt, sier hun.

Har du blitt frastjålet skiutstyr? Tips BT på 2211, eller skriv e-post