Toppledere valfarter til Berlin denne uken for å drøfte eurokrisen med Tysklands statsminister Angela Merkel.

I formiddag møtte hun Frankrikes president Nicolas Sarkozy, i morgen kommer toppsjefen i Det internasjonale pengefondet (IMF), franske Christine Lagarde, og onsdag Italias fungerende statsminister Mario Monti.

Vil fremskynde krisefond

Merkel og Sarkozyy sa på en felles pressekonferanse at de vil prioritere å stimulere den økonomiske veksten i det videre arbeide for å løse eurokrisen.

Gjeldskrisen i middelhavslandene og Irland er i ferd med å kvele veksten og sende de 17 eurolandene i EU inn i nye økonomiske nedgangstider.

Dette ble klart etter et møte i Berlin i formiddag mellom den tyske statsministeren Angela Merkel og den franske presidenten Nicolas Sarkozy.

Tyskland og Frankrike vil fremskynde innbetalingene til et nytt permanent krisefond for eurolandene.

EU vedtok for ett år siden å opprette et slikt permanent stabilitetsfond (ESM) på 500 milliarder euro.

Nytt toppmøte i slutten av måneden

Opprinnelig var det meningen at dette fondet skal avløse dagens midlertidige krisefond (EFSF) i 2013. Men på et EU-toppmøte i fjor høst ble det vedtatt å fremskynde innfasingen av den permanente låneordningen fra 1. juli i år.

Hensikten er at de to krisefondene kan overlappe hverandre. Formålet er å forsterke brannmuren for å hindre at statsgjeldskrisen i Hellas, Portugal og Irland sprer seg til store euroland som Italia og Spania.

Tyskland og Frankrike legger nå press på de andre EU-landene for å få dem til å bidra med penger til dette permanente krisefondet allerede i år.

Dette kommer til å bli et tema på et nytt EU-toppmøte i slutten av januar.