Innreisereglene blir strengere

For å stoppe det britiske muterte viruset, har regjeringen vedtatt strengere innreiseregler fra mandag.

 • Oline Birgitte Nave
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Blant annet blir kravet om å fremvise en attest som viser negativ coronatest før ankomst til Norge endret fra 72 timer til 24 timer, melder regjeringen i en pressemelding.

– Norge har allerede et av de strengeste regelverkene i Europa for å hindre importsmitte. Nå innfører regjeringen enda strengere regler for testing og innreisekarantene. Dette gjør vi for å stoppe og forsinke spredningen av de muterte og mer smittsomme virusvariantene i Norge, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

For personer som ankommer med fly, kan testen være tatt i løpet av de siste 24 timene før oppsatt avgangstid på første del av flyreise. Flyreisen kan være direkteflygning til Norge eller sammenhengende flyreise til Norge med mellomlandinger på andre flyplasser. Dette vil åpne for reisende fra andre kontinent med lang reisetid.

Utvider testkrav

I dag er det krav om PCR-test på grensen for personer som har oppholdt seg i Storbritannina og Sør- Afrika. Dette kravet utvides nå til Irland, Nederland, Østerrike, Portugal og Brasil. I tillegg skal personer som har oppholdt seg i disse landene mellom 15. og 25. januar snarest mulig teste seg med testmetoden PCR.

Positiv hurtigtest ved grensepasseringsstedet skal følges opp med PCR-test for alle innreisende. En PCR-test er nødvendig for å kunne gjøre videre analyser om prøven består av en av de muterte og mer smittsomme virusvariantene, heter det i pressemeldingen.

Det blir også færre unntak i karantenereglene og økt krav til testing for personer som har unntak.

Følgende regler endres:

 • Det blir strengere krav om testing for personell i kritiske samfunnsfunksjoner som har særskilt unntak fra innreise- og smittekarantene. Hovedregelen vil nå være at disse personene skal teste negativt for SARS-CoV-2 med testmetode PCR før de begynner å jobbe. Testen skal tas tidligst tre døgn etter ankomst til Norge. I akutte situasjoner hvor det ikke er tid til å vente på PCR-svar, kan personen begynne å jobbe etter å ha testet negativt med hurtigtest samme dag som arbeidet skal gjennomføres.
 • Unntak fra innreisekarantene for arbeidsreisende ved testing i forbindelse med internasjonale idrettskonkurranser oppheves frem til 31.01. Innen da vil regjeringen gjøre en ny vurdering.
 • For personer som skal jobbe på fartøy i norsk havn, skal PCR- test benyttes ved testing ved utgang av karantene.
 • Det blir skjerpet krav til innreisekarantene for militært personell. Karantene kan gjennomføres i grupper på 5 personer, men Forsvaret ved Forsvarets Sanitet kan i enkelte tilfeller beslutte at flere personer kan inngå i gruppen, likevel begrenset til inntil 30 personer.
 • Dagens unntak fra innreisekarantene for pendlere som jevnlig ankommer Norge fra Sverige og Finland, og som testes hver syvende dag, endres slik at unntaket ikke kan brukes for personer som har oppholdt seg i et område med karanteneplikt utenfor Sverige og Finland 10 døgn før ankomst.
 • Unntaket fra karanteneplikt for personer som krysser grensen for gjennomføring av samvær mellom barn og foreldre eller der personer er invitert av norske statlige myndigheter av utenrikspolitiske grunner skjerpes. Det stilles krav om testing 3 døgn etter ankomst for å få unntak fra karantene i arbeidstiden eller skoletiden. Det gis ikke lenger unntak i fritiden. Samvær med barn kan gjennomføres i karantenetiden.

Endringene iverksettes klokken 24.00 natt til mandag 25. januar.

Publisert
 1. Karantene
 2. Koronaviruset
 3. Coronaviruset
BT anbefaler

Savnet gutt funnet i buss på Tides parkerings­anlegg: – Kan fremstå som et brudd på våre rutiner

Torsdag morgen ble det satt i gang en omfattende leteaksjon etter en syv år gammel gutt.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. – Fryktelig trist både for kundene våre og ansatte

 2. Blir klærne rene på 30 grader? Vaskeeksperten svarer.

 3. – Glorifiseringen må ta slutt. Det var drit på 90-tallet også.

 4. Krangel har splittet turistbygden. Nå prøver investorer igjen.

 5. Eldre kvinne kom til rette i Kvinnherad

 6. Han har toppet hitlistene verden over og blitt skutt: – Jeg lever livet, mann