Frykter langvarig blokkering: Nå seiler flere rundt Afrika
Flere fartøy har nå snudd og begynt på den lange og kostnadskrevende turen rundt Afrika, fremfor å bevege seg inn mot den blokkerte Suezkanalen. Omveien kan ta opptil to uker, og koster flere millioner i drivstoffkostnader.

Arbeidet med å få skipet løst vil pågå minst frem til onsdag neste uke, opplyser kilder kjent med bergingsoperasjonen til Bloomberg fredag morgen.
Samtidig har to tankskip med naturgass fra USA på vei mot Asia, snudd midt i Atlanterhavet for å seile rundt Kapp det gode håp, ifølge Bloomberg.
I tillegg vurderer gigantrederiene A.P. Møller-Maersk og Hapaq-Lloyd å gjøre det samme.
Et av skipene som nå har snudd for å ta turen rundt Afrika er et fartøy fra Evergreen, et søsterskip av skipet som blokkerer Suezkanalen, ifølge Financial Times.
Har du tips? Kontakt E24s journalister her!
Kan ta uker å få løs skipet i Suezkanalen: – En enorm strandet hvalSkip utenfor Rødehavet må nå også vurdere om de vil vente på Suezkanalen eller om man tar den lange ruten rundt Afrika.
Det er frykten for at skipet «MV Ever Given» skal bli liggende fast i Suezkanalen lenge, som gjør at stadig flere rederier nå vurderer om den lange veien rundt Afrika er mer gunstig.
Her setter skipet seg fast:
Dyr omvei
Ferden rundt Kapp det gode håp er anslått å ta mellom 10 og 15 dager ekstra. Men det er ikke den eneste vanskelige beslutningen som må tas, ferden på 9.600 kilometer koster også enormt mye penger.
For en supertanker som skal levere olje fra Midtøsten til Europa antas det å koste opp mot 300.000 dollar, tilsvarende 2,58 millioner kroner, i drivstoffkostnader alene, ifølge Bloomberg.
På toppen av det hele har prisene på å leie skip steget kraftig i dagene etter at Suezkanalen ble blokkert.
Analytiker i Danske Bank, Anders Karlsen, beskriver situasjonen som «ekstraordinær».
– Dette er spesielt. Det er stor usikkerhet, noe som ofte er bra for rater for tank og kanskje LNG, sier han til E24.
Karlsen forteller videre at en slik situasjon i Suezkanalen vanligvis tar «noen timer», men at man nå må smøre seg med tålmodighet.
– Her er det en enorm båt som har kilt seg på tvers av kanalen. Det blir som å sammenligne en liten parkeringsbulk med totalhavari av en bil, hele situasjonen er veldig usikker.
Samtidig har båtene som venter store avgjørelser i vente.
– Har du last så er dette på befrakters regning, da får du bare en lenger reise med en dagrate for de ekstra dagene. Men hvis du ikke har last kan det bli dyrt, mener analytikeren.
Ødela ferge i 2019
Skipet «MV Ever Given» har stått bom fast i Suezkanalen etter det ble møtt av en sandstorm natt til onsdag.
Fartøyet er blant verdens største containerskip, og det stilles nå spørsmål om størrelsen på enkelte store containerskip nå har blitt for stor. Skipet får blant annet ikke plass gjennom den velkjente Panamakanalen.
Det er tre år siden skipet ble sjøsatt, men dette er ikke første gang det skjer en ulykke med båten. Tilbake i 2019 skadet «MV Ever Given» en ferge i Hamburg etter å ha vært for nær en fergekai da det passerte. Årsaken den gang, skal som nå, ha vært sterk vind, skriver Hamburger Abendblatt, ifølge Financial Times.
71 containere som nå er om bord på skipet har ankomststed i Norge, opplyste Greencarrier til NRK torsdag.
– Det dreier seg om varer som sykler, boblebad, bildekk, vinskap og ris, sa Marius Lien i Greencarrier Liner Agency Norway til statskanalen.
Gassfrakt-sjef om fullstendig Suez-stopp: – Vi følger situasjonen fra time til timeKobler Europa til Asia
Mer enn 200 skip ligger nå og venter på at Suezkanalen igjen skal kunne åpne. Dette er er alt fra containerskip til oljetankere og andre former for skip.
Ifølge Rederiforbundet er det 16 norskeide skip som ligger i køen.
Suezkanalen er spesielt viktig for skipstrafikken fordi det er den desidert korteste veien mellom Europa (Middelhavet) og Asia (Rødehavet).
Den 193 kilometer lange kanalen ble åpnet mot slutten av 1800-tallet, og ble oppgradert så sent som i 2015, da et sentralt område på 72 kilometer ble oppgradert for at motgående trafikk skal kunne passere hverandre.
Containertrøbbel kan gi dopapirmangel: - Man stoler for mye på Kina