EU truer med omfattende toll hvis USA innfører toll mot europeisk bilindustri

EU truer med toll på amerikanske varer til en verdi av 294 milliarder dollar dersom president Donald Trump innfører toll rettet mot europeisk bilindustri.

Publisert Publisert

Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I et brev til amerikanske myndigheter skriver EU-kommisjonen at toll på varer til en verdi av opptil 294 milliarder dollar kan bli rettet mot USA. Beløpet tilsvarer over 2.500 milliarder kroner.

Dette kan være EU-medlemslandenes mottiltak dersom USA gjennomfører trusselen om å innføre toll på 25 prosent på import av europeiske biler og bildeler til USA, heter det i brevet.

– Amerikansk eksport til en verdi på anslagsvis opptil 294 milliarder dollar kan bli gjenstand for mottiltak som vil ramme flere sektorer av amerikansk økonomi. Dette vil ytterligere forsterke den negative effekten på bruttonasjonalproduktet, heter det i brevet.

– Skadelig

Det er dermed ventet at amerikansk bileksport til EU kan bli rammet, men også annen eksport fra USA til EU. Da USA innførte toll på europeisk stål og aluminium, svarte EU med såkalte «rebalanseringstiltak» – en pakke der om lag en tredel rammet eksport av stål og aluminium fra USA, om lag en tredel gjaldt eksport av amerikanske landbruks- og matvarer til EU, og den siste tredelen utgjorde øvrige produkter.

– Amerikansk handelspolitikk skader handel, vekst og jobber i USA og i utlandet, svekker bånd mellom venner og allierte og fjerner oppmerksomheten fra de virkelige økonomiske utfordringene, heter det i EU-kommisjonens brev.

Offentlig høring

Beløpet på 294 milliarder dollar utgjorde 19 prosent av USAs totale eksport til EU i 2017.

– Bilimport fra EU til USA er stabil og verken truer eller legger begrensninger på amerikansk industri og økonomi, står det i brevet.

EU mener at amerikansk økonomi selv vil bli rammet dersom USA innfører toll på 25 prosent på import av europeiske biler. Et anslag fra Brussel går ut på at USAs bruttonasjonalprodukt vil bli negativt påvirket med 13–14 milliarder dollar som følge av tiltaket.

EU-kommisjonen har bedt om å få delta i en offentlig høring i regi av det amerikanske handelsdepartementet 19. og 20. juli.

Publisert