Gjenreisingspenger fra EU til Polen og Ungarn holdes tilbake

EU-godkjenningen av Polens og Ungarns gjenreisingsplaner holdes igjen, blant annet på grunn av uro for rettsstatens vilkår, bekrefter EU-kommisjonen.

  • NTB-DPA
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

EU vil se nærmere på en avgjørelse fra Polens forfatningsdomstol om konflikt mellom landets grunnlov og EUs normer, sier kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis, som har ansvar for en økonomi som virker for folket.

– Vi ser også på spørsmålet om EU-lovens forrang og mulige konsekvenser for den polske planen, sa Dombrovskis på en pressekonferanse etter at unionens finansministre møttes mandag. Han sier EU og polske myndigheter er i løpende kontakt om saken.

Dombrovskis har tidligere vært forsiktig i uttalelsene sine, men mandag sier han også rett ut at diskusjonen om grunnleggende rettigheter også er årsaken til at gjenreisingsstøtten til Ungarn lar vente på seg.

– Selvfølgelig ser vi også på dette i sammenheng med de utfordringene som er avdekket rundt rettsstatens situasjon i Ungarn, sier visepresidenten i EU-kommisjonen.

Både Polen og Ungarn leverte inn sine gjenreisingsplaner, men kommisjonen har bedt om justeringer. Så langt er planene fra 18 av de 27 medlemslandene godkjent.

Polen har bedt om 24 milliarder euro – snaut 250 milliarder kroner – i tildelinger og 12 milliarder euro i lån fra EUs gigantiske gjenreisingsfond. Ungarn har ikke søkt om lån, kun om tildelinger på 7 milliarder euro.

Publisert: