Europris-sjefen etter rekordkvartal: – Vi har fått ufortjent mye juling

Aldri før har Europris levert et sterkere andre kvartal – til tross for et utfordrende marked. Aksjen henter inn noe av årets tap etter tallslippet, men sjefen mener kursen har fått ufortjent hard medfart.

Europris-sjef Espen Eldal mener deres vareutvalg er en fordel i møte med kundenes utfordringer.
Publisert: Publisert:

Europrissjef, Espen Eldal, la torsdag morgen frem resultatet for andre kvartal og uttrykker at markedet etter pandemien har vist seg å være mer utfordrende enn de hadde forutsett.

Etter dagens resultater, som overgikk analytikernes forventninger, steg aksjen 16,92 prosent. Til tross for dagens oppgang er aksjen ned 15 prosent hittil i år.

Europrissjefen mener imidlertid at aksjeutviklingen ikke har gjenspeilet deres resultater.

– Vi skjønner at det er en usikkerhet i markedet, men vi syntes kanskje at vi har fått ufortjent mye juling i forhold til de resultatene vi har levert, sier Eldal til E24.

Europris

Vekst i lavprissegmentet

Økte fraktkostnader og priser på råvarer har gjort at kundene er mer bevisste på hvilke investeringer de gjør, mener han.

– Hva er den viktigste grunnen til at dere klarer å øke resultatet i et urolig marked?

– Jeg tror rett og slett det er god styring av kampanjer og varetilbud, måten vi har jobbet med oppgradering av kategorier på og innkjøpene våre.

Europris med sterkt andre kvartal

Tallene Europris legger frem viser at det er stor forskjell mellom salget i de ulike priskategoriene.

Hele 60 prosent av salget i andre kvartal er i lavprissegmentet med produkter som koster under 100 kroner. 33 prosent av salget er i kategorien mellom 100 og 1000 kroner mens kun 7 prosent av salget ligger over 1000 kr.

– Vil dere justere sammensetningen av vareutvalget som følge av de resultatene vi ser nå?

– Nei, men vi kan endre litt på fokuset. Det tar tid å endre på vareutvalget, men vi har allerede endret fokuset vårt til kampanjer. Da vi så at det ble tøffere å selge produkter med høyere prispunkter som hagemøbler og trampoliner, så endret vi fokuset vårt og satte mer konsumvarer med lavere prispunkter i fokus.

Ekspertenes beste tips for å tjene på markedsuro

Han understreker likevel at økte priser på frakt og råvarer vil gi utslag på deres produkter – som dermed blir dyrere for kundene.

– Ja, det ser vi allerede nå at en del av disse artiklene med høyere prispunkter har økt mer i pris i år fordi frakten slår ut mye på det. Jeg tror det er noe av årsaken til at kundene er mer forsiktige til å kjøpe den typen produkter nå, så den type prisøkning må jo også vi ta ut i markedet.

Satser på oppkjøp

Europris kjøpte i 2021 opp 67 prosent av aksjene i nettbutikken Lekekassen. I juni i år kjøpte de også opp 67 prosent av Strikkemekka, kjøpet av nettbutikken for garn og strikkeoppskrifter hadde en pris på 88,4 millioner kroner.

– Vurderer dere flere strategiske oppkjøp?

– Ja, vi vil hele tiden se på det og vi tror det er veldig mange kategorier som kommer til å vokse mer og utvikle seg bedre på nett enn i fysisk handel i tiden som kommer. Da har vi mer tro på at vi samarbeider og kjøper opp spesialistene, enn at vi skal utvikle det selv.

Eldal vil ikke avsløre noen spesifikke segmenter de har sett seg ut, men forteller at de har et bredt fokus.

– Jeg tror det er mange spennende områder som vi ønsker å se på. Vi har konstant et knippe av selskaper som vi følger med på.

– Men vi er litt kritiske, vi skal ha dyktige gründere med oss på laget. Vi ønsker ikke å kjøpe oss omsetning, vi skal kjøpe oss kompetanse og lønnsomhet og en marekdsleder-posisjon. Det er ikke aktuelt a kjøpe opp noen som selger mye, men som tjener lite.

Disse tek-selskapene tror ekspertene kan bli kjøpt opp

– Grensehandel har kommet for å bli

– Hvem anser du som deres viktigste konkurrenter?

– Egentlig så konkurrerer vi litt med alle i markedet, både aktører innen dagligvare og innen bredt vareutvalg. Man klarer ikke å lure kunden, så man må være god på pris for å trekke trafikken til butikken.

Under pandemien har Europris nytt godt av svekket konkurranse fra grensehandelen, men Eldal tror ikke det er mulig å beskytte seg mot at konkurransen tar seg opp igjen.

– Grensehandelen har kommet for å bli og er nå tilbake igjen i ganske stor grad etter pandemien, vi ser at de butikkene som vi har nærmest grensen fortsatt ligger godt opp i forhold til 2019. Men det er også de butikkene som har lavest vekst nå, i forhold til i fjor og det er ikke mulig å stanse grensekonkurrentene.

– Det er billig sprit og tobakk som trekker kunden mest til Sverige, så det er vanskelig å konkurrere på.

Publisert: