– Vi begynner å merke at det lugger litt

Uro i finansmarkedene ga DNB Markets et svekket resultat i andre kvartal. – Vi forsøker å spille hånden som markedet gir oss, sier DNB Markets-sjefen.

Alexander Opstad, leder i DNB Markets.
Publisert: Publisert:

– Vi er fornøyde, både på absoluttnivå, og særlig på relativnivå, både med andre kvartal og første halvår, sier Alexander Opstad, leder i meglerhuset DNB Markets.

Tirsdag fortsatte resultatsesongen på Oslo Børs, og storbanken DNB presenterte sine resultater for andre kvartal på hovedkontoret i Bjørvika i Oslo. Samtidig kom også resultatene for DNB Markets, bankens meglervirksomhet.

Norges største meglerhus endte med et resultat før skatt på 952 millioner kroner i andre kvartal, ned fra 1,05 milliarder i samme periode i 2021.

Omsetning kom på 1,85 milliarder kroner, sammenlignet med 1,76 milliarder i fjor.

– Det er først og fremst kundeinntektene som er bedre i andre kvartal, drevet av valuta og renter, men vi hadde også det beste inntektskvartalet samlet for aksjesiden, forklarer Opstad.

Les også

DNB øker rentene på boliglån

Turbulent marked

I tillegg til meglertjenester tjener DNB Markets penger på finansiell rådgivning i forbindelse med fusjoner og oppkjøp (M&A), og tilrettelegging av transaksjoner som børsnoteringer, kapitalinnhentinger, og obligasjonsutstedelser.

Med økt uro i kapitalmarkedene gir det mindre inntekter for meglerhuset.

– Det som har vært svakere er alt som er knyttet til kapitalmarkedet, særlig har børsnoteringer og større blokkhandler innenfor aksjer vært svakt. Samtidig har vi høyere markedsandel i år enn det vi hadde ifjor, sier Opstad.

– Hvordan er M&A-aktiviteten for tiden med dagens uro?

– Det har vært en del prosesser som er fullført, og det er mange pågående prosesser. Men det er klart at med markedsvolatilitet og kurssvingninger, så blir det større avstand mellom kjøper og selger.

– Gjennom første halvår har M&A vært et lyspunkt, vi har gjort det bra på den biten. Men vi begynner å merke at det lugger litt.

Les også

Oljeservice-aksje til topps på Oslo Børs i år

Stor interesse i energisektoren

– I hvilke sektorer er det mest interesse om dagen?

– Den største endringen har helt klart vært i olje og gass. Det er én sektor som har steget i år, og det er energi. Det er den ene sektoren vi opplever at investorene har en interesse for.

2021 var preget av rekordmange børsnoteringer og emisjoner i Norge. Totalt gjorde hele 68 selskaper gjorde sitt inntog på Oslo Børs, og DNB Markets var involvert i flere av noteringene.

– I fjor så vi et mer aktivt kapitalmarked enn jeg har sett i karrieren min. Det eneste man vet er det ikke varer evig, og det varer som regel ikke lenge.

I år har aktiviteten vært betydelig lavere, men meglerhuset er involvert i en rekke prosjekter.

– Den største børsnoteringen hittil i år har vært Vår Energi, hvor vi var involvert, og i dette kvartalet har vi gjort en del innenfor oljeservice. Det er en sektor som har vært død siden 2018. Det siste vi gjorde var å hente penger til Shelf Drilling.

Les også

Kjell Inge Røkke tok utbytte på 500 millioner kroner i fjor

– De største mulighetene kommer i dårlige tider

– Hvordan forbereder dere dere på roligere økonomiske tider?

– Det er en kunderettet virksomhet, så det handler om dialogen med kunden. Det er menneskene som er vår viktigste ressurs. Det å finne de rette menneskene når ting går dårligere er det som står øverst på planen. Det er god rådgivning som er produktet vårt, sier Opstad.

I en periode med volatilitet og uro i markedene, understreker Opstad viktigheten av å posisjonere seg riktig.

– Det er i dårlige tider de største mulighetene kommer.

– Vi forsøker å spille hånden som markedet gir oss. I gode tider handler det om å gjøre så mye forretninger som mulig, og investere lite. I dårlige tider er det motsatt.

Publisert: