Regjeringen forlenger strømstøtten

Regjeringen forlenger strømstøtten, men kan ikke si noe om hvor lenge.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier regjeringen forlenger strømstøtten.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det sier kommunikasjonssjef i olje- og energidepartementet Arvid Samland til E24.

– I dag varer den ut mars. Nå må regjeringen først bestemme seg for hvor lenge denne forlengelsen skal være. Detaljene er noe vi vil komme tilbake til, og det vil vi komme raskt tilbake til, sier Samland.

– Vi har i dag bestemt oss for at vi vil fortsette ordningen som gjør at vi reduserer de ekstreme utslagene av de høye prisene nå for husholdningene, så vi vil videreføre den strømstøtteordningen som har vært, sier olje- og energiminister Terje Aasland til NRK.

– Vi stiller opp

– Folk skal være trygge på at vi stiller opp med en avlastningsordning, en strømstøtteordning, når prisene er så høye som de er nå. Akkurat i dag er de så høye at alt tilsier at den blir utvidet, sa Aasland til E24 da han tok over statsrådposten, mandag.

Aasland tok over som statsråd etter at Hadia Tajik gikk ut av regjering og Marte Mjøs Persen fikk jobben som arbeids- og inkluderingsminister. Hadia Tajik gikk av etter at VG avslørte hvordan hun i 2006 fikk skattefri pendlerbolig basert på en leiekontrakt hun aldri tok i bruk.

I januar varslet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) at de ville øke strømstøtten. Den ble da oppjustert til 80 prosent av kostnaden over 70 øre per kilowattime, heller enn 55 prosent. Endringene var den gang gjeldene ut mars.

Les også

Fersk statsråd åpner for mer strømstøtte: – Skal være trygge på at vi stiller opp

Støtter forlenget støtte

En rekke energipolitikere på Stortinget støtter forlenget strømstøtte, skrev E24 mandag.

Noen partier ønsker også å utvide den, blant annet ved å inkludere støtte til næringslivet.

– Det er bra at regjeringen kommer med en forlengelse, men vi må ha en forbedring av den. Så er vi nød til å få til en mer treffsikker ordning som hjelper de som sliter mest, mest, sier stortingsrepresentant og medlem av Energi- og miljøkomiteen Lars Haltbrekken i SV til E24 tirsdag.

Nå mener han regjeringen raskt må komme med et forslag til Stortinget, så de får startet diskusjonene.

– Vi må få til en enda bedre ordning enn det vi har nå, og noe av det vi må se på er større støtte i de første kilowattimene som brukes, sier Haltbrekken.

Les også

Energipolitikere om dyrere strøm, bensin og diesel: – Kan få store konsekvenser

Frp: – Langt fra godt nok

Energipolitisk talsperson Terje Halleland i Frp mener regjeringens strømstøtteordning er langt fra god nok.

– Med stadig nye strømprisrekorder på Arbeiderpartiet og Senterpartiets vakt, er regjeringens eneste svar å forlenge en ordning som fyller statens lommer. Dette er langt fra godt nok for landets strømkunder, sier Halleland.

Han mener det er behov for å innføre en midlertidig makspris på strøm som også inkluderer næringslivet.

Nye prisrekorder

Strømprisen dempet seg noe i januar og februar, men døgnprisen har i det siste steget til nye årsrekorder på over to kroner kilowattimen. I en enkelttime tirsdag var prisen på Østlandet (prisområde NO1) rekordhøy, på nesten ni kroner med nettleie og avgifter.

Snittprisen på strøm i det sørlige Norge så langt i mars er på om lag 1,90 kroner kilowattimen, utenom nettleie og avgifter, ifølge strømbørsen Nord Pool.

Den dyreste måneden for strømprisen i sør hittil var i desember, med en snittpris på 1,77 kroner kilowattimen. Strømprisen i sørlige Norge var i snitt på 1,41 kroner i januar og 1,21 kroner kilowattimen i februar, utenom nettleie og avgifter.

I en tidligere versjon av denne saken gjenga E24 NRK på at strømstøtten var forlenget ut april. Det tilbakeviser olje- og energidepartementet overfor E24. Det riktige er at den er forlenget, og at det enda ikke er bestemt hvor lenge.

Publisert: