Russland vil saksøke for frysing av valutareserver

Russlands sentralbank sier de vil gå rettens vei for å få tilgang til utenlandsreservene som er fryst av vestlige sanksjoner.

Russlands sentralbanksjef Elvira Nabiullina
Publisert: Publisert:

Økonomiske sanksjoner fra vestlige land etter invasjonen av Ukraina gjorde at Russland mistet tilgangen til rundt halvparten av sine utenlandske valutareserver.

Nå planlegger russerne å saksøke for å få tilbake tilgangen de fryste reservene, som har en verdi på rundt 300 milliarder dollar, skriver Financial Times.

Les også

Russlands penger er låst inne i utenlandske banker

Russlands sentralbanksjef Elvira Nabiullina annonserte planene tirsdag, uten å gå ytterligere i detalj om hvordan eller når det ville skje. Sentralbanken har eller ikke sagt noe om hvem som skal saksøkes, eller på hvilket grunnlag.

– Selvfølgelig er dette en enestående frysing, så vi kommer til å forberede søksmål og forbereder oss på å gjennomføre dem, da dette er uten sidestykke i global sammenheng, sier Nabiullina ifølge russiske Interfax, skriver avisen.

Frysingen av den utenlandske valutaen har gjort at sentralbanken ikke kan bruke disse midlene til å støtte opp om den russiske valutaen, som falt etter invasjonen. Banken har i stedet måttet innføre valutarestriksjoner og bedt eksportører om å veksle inn utenlandsk valuta i russiske rubler.

Les også

Hevder 12 land har sluttet seg til russisk Swift-alternativ

Det er få eksempler på at søksmål har ført til noen reversering av vestlige økonomiske sanksjoner, ifølge Financial Times. Ingen av EU-sanksjonene på sektornivå som er innført mot Russland siden annekteringen av Krim har blitt fjernet av slike rettslige skritt.

Russland har også truet med rettslige skritt om sanksjonene gjør at landet ikke får betalt utenlandsgjeld.

Publisert: