Strømprisen faller til det laveste siden starten av oktober

I Sør-Norge skal prisen ned i 78 øre kilowattimen i snitt onsdag. Det er kun andre gang døgnprisen er under 80 øre denne måneden.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det viser den ferske oversikten fra strømbørsen Nord Pool. Sist døgnprisen var så lav i denne delen av landet var 3. oktober. Da var den nede i 48 øre kilowattimen. Prisene inkludere ikke nettleie, avgifter, moms og eventuelle påslag fra strømselskapene.

Strømprisen i Sør-Norge var på sitt høyeste noensinne tirsdag forrige uke. 19. oktober var døgnprisen 1,43 kroner. Lite vind i Europa, mindre vann i magasinene og energikrise over store deler av verden har fått mye av skylden for prisoppgangen.

Etter rekorden har prisene ligget mellom 80 øre og rett over 1 krone per kilowattime i snitt gjennom dagen. Mer vind i Storbritannia og Tyskland utover i forrige uke var med på å ta prisene ned fra toppnivået.

Den økte vindkraftproduksjonen i Storbritannia bidro også til negativ strømpris for britene natt til torsdag forrige uke. Landet eksporterte da strøm til Norge for første gang i den nye kraftkabelen North Sea Link.

Les også

NVE: Kraftprisen vil øke fram mot 2040

Fredag forrige uke ble det kjent at regjeringen vil gi 3.000 kroner i ekstra bostøtte til personer bosatt i de områdene av landet der strømmen er dyrest. Til sammen 66.000 husstander får hjelp til å betale strømregningen i november.

I Midt-Norge og Nord-Norge er prisene fremdeles mye lavere enn lenger sør. I Trøndelag er døgnprisen 13 øre kilowattimen, og i Nord-Norge er den 14 øre. Strømprisene har holdt seg lavere i landsdelene nord for Dovre hele denne måneden, og døgnprisen har vært under 20 øre siden 14. oktober.

De store forskjellene skyldes hovedsakelig at det er begrensninger i nettet på overføring mellom nord og sør. Strømflyten mellom nord og sør går ofte gjennom Sverige, men i dag er det ikke full kapasitet på nettet, har Statnett tidligere fortalt E24.

Vedskolen

Nyhetsbrev Gratis: Journalist Eir Stegane gir deg alt du trenger å vite om fyring og ved i tre leksjoner på e-post.
Publisert: