Virke og NHO forventer full gjenåpning nå

Hovedorganisasjonen Virke ser ingen grunn til at Norge fortsatt skal ha coronatiltak og mener samfunnet må åpnes opp.

Et stengt utested i Oslo i begynnelsen av januar. Senere har det blitt tillatt med skjenking til klokken 23.
Publisert Publisert

Regjeringen har varslet store lettelser i koronarestriksjonene denne uken og skal legge fram detaljene på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke er ikke i tvil om hva som bør komme der.

– Vi forventer full gjenåpning på samme måte som de har gjort i Danmark. Begrunnelsen for å beholde strenge tiltak var at helsetjenesten kunne bli overbelastet, men den begrunnelsen har myndighetene selv gått bort fra, sier han til NTB.

Nei til skjenkestopp og hjemmekontor

Derfor må samfunnet nå åpnes opp, argumenter Virke-direktøren.

– Antallsbegrensninger for kulturlivet og treningssentre, krav om en meters avstand, skjenkestopp klokken 23 og påbud om hjemmekontor er alle eksempler på svært inngripende tiltak som bare bør beholdes hvis det er absolutt nødvendig. Det er det ikke nå, sier Kristensen.

Det samme kravet har NHO Reiseliv, og administrerende direktør Kristin Krohn Devold trekker i en uttalelse frem nettopp gjenåpningen av Danmark, og at smittevernekspertene i landet ikke lenger definerer corona som en samfunnskritisk sykdom.

– Det betyr at den enkelte får mer ansvar for eget smittevern og bedriftene tar over ansvaret for hvilke regler de vil praktisere. Nå forventer vi at den norske regjeringen fjerner alle restriksjoner, inkludert påbud om hjemmekontor, og at det skjer raskt, sier Devold i uttalelsen.

Hun mener «regjeringen er bakpå» da FHI allerede forrige uke skrev i sin risikorapport at de fleste tiltak kan trappes gradvis ned over kort tid.

– Det koster næringslivet mye, og alle de ansatte som fortsatt er permittert på grunn av restriksjonene. Nå må Norge følge resten av Europa, og fjerner alle restriksjoner som gjør at pandemien strekker ut i tid, mener hun.

Krever at meteren skrotes

Devold peker på at blant annet kravet om å holde en meters avstand gjør at «nærmest hele utelivsbransjen fortsatt er stengt».

Scenekvelder, som i disse dager egentlig skulle spilt «Mamma Mia» i Folketeateret i Oslo, krever i en melding at meteren nå skrotes.

– Tiltakene henger ikke på greip, og vi krever at regjeringen begynner å forholde seg til fakta. Det foreligger ikke smittefaglig grunnlag som tilsier at det er mer fare for smitte hos oss enn hos andre. Jeg er utrolig lei av at kultursektoren blir holdt som gissel fordi regjeringen vil unngå trengsel på T-banen, sier produsent Karianne Jæger i Scenekvelder i meldingen.

Regjeringen økte publikumsantallet til 1.500 i januar, men publikum måtte da deles i kohorter på inntil 200. Reglene er likevel for strenge til at Jægers selskap kunne holde åpent, ifølge pressemeldingen.

Publisert