- Lurt av falske fakturaer

Hallgeir Lunde blir teppebombet med det han mener er falske fakturaer. En av avsenderne er Torgeir Salberg (39) - som er anmeldt av over 100 «kunder».

  • Trond Nygard-sture
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Se større grafikk her!

Driver man firma, må man forholde seg til enkelte faste irritasjonsmoment: Selvangivelse, årsregnskap og kataloghaier.

— Offisielt selger de markedsføring gjennom oppføring på nettet. I virkeligheten selger de ingenting. Jeg har sjekket, vi var ikke oppført, sier Lunde, som eier og driver Globusmegleren AS på Voss.

- Mange lar seg lure

Han forteller at han ved en glipp har betalt fire fakturaer på til sammen 19.725 kroner det siste året.

— Jeg har i ettertid forsøkt å ringe alle sammen, men ingen svarte, sier han.

— Kontonummeret på den ene fakturaen kjente jeg igjen fra Postbanken. Jeg ringte banken og fikk høre at det var innbetalinger og uttak i bøtter og spann på den. Det er tydeligvis mange som lar seg lure.

Den siste fakturaen Lunde har fått, er fra 27. februar fra Norsk Markedsservice, registrert på Torgeir Salberg.

Salberg er anmeldt av over 100 personer over hele landet fra 2003 til 2005, og er nå siktet for bedrageri. Det bekrefter politiinspektør Morten Daae i Vestfinnmark politidistrikt.

Politiinspektøren beskriver opplegget til Salberg slik: To firmaer har på vegne av Salberg kontaktet bedrifter over hele landet. De har spurt om de fortsatt vil ha oppføringen i Norsk Internettregister eller nomas.no. Ifølge anmeldelsene har noen svart nei mens andre ville ha betenkningstid. Likevel har alle fått faktura.

- Mulig grovt bedrageri

Spørsmålet for politiet er om det kan bevises at Salberg har sendt faktura til folk som ikke har sagt ja til oppføring.

Det er også et spørsmål om kundene virkelig har vært oppført tidligere, slik de fikk opplyst. Eller om dette bare var et triks for å manipulere.

— Hvis det blir tatt ut tiltale, så blir det trolig for grovt bedrageri på grunn av omfanget, sier Daae.

Hallgeir Lunde anmeldte en av sine saker til Oslo politidistrikt i februar. Bekreftelsen han mottok senere, er datert 14. februar. Henleggelsen er datert 15. februar. Begrunnelse: «... manglende kapasitet til å behandle saken nå.»

— Det er helt utrolig at politiet ikke gjør noe med det. Det står både navn, adresse og kontonummer på disse fakturaene. Med de opplysningene må det jo være veldig enkelt å ta tak i saken, sier han.

Råd: - Anmeld dem

Thor Martin Bjerke, sikkerhetskoordinator i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH), forstår småbedriftenes frustrasjon over at ikke flere blir tatt av politiet.

— Bare en liten del av dem som får fakturaer, tar seg bryet med å anmelde. Hvis politiet bare får et par anmeldelser er det naturlig at de henlegger sakene. Mottar de 60-70 anmeldelser, er sjansen mye større for at saken blir etterforsket.

Derfor råder Bjerke alle som føler seg utsatt for kataloghaier, til å anmelde.

— Også de som ikke betaler fakturaen bør anmelde saken - som forsøk på bedrageri. De som betaler og dermed blir bedratt, oppdager det jo som regel ikke. Det er en del av ironien.

Bjerke råder også bedrifter til å lage en oversikt over hva de har bestilt, slik at de vet hva de har og ikke har bestilt.

— Og vær dessuten forsiktig med å bruke ordet «ja» når noen ringer og vil selge noe, med mindre det er en kjent og seriøs aktør, sier han.

UNDER GRAFIKKEN:

INGEN SVARTE: BT ringte opp 15 telefonnummer som står registrert på disse fire personene eller firmaene deres. Tre telefoner gikk til andre personer som etter alt å dømme ikke kjente til dem. Noen var ikke i bruk. Flere var avslått og enkelte bare ringte og ringte. Noen få hadde telefonsvarer. Vi ba om å bli ringt opp, uten resultat.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Kataloghaier lurte Narvesen

TAPTE 20.000: Hallgeir Lunde har betalt ut 20.000 til det kataloghaier. Det er helt utrolig at politiet ikke gjør noe med dette. Det står både navn, adresse og kontonummer på disse fakturaene. Med de opplysningene må det jo være veldig enkelt å ta tak i saken, sier han.
BT anbefaler

Her er Stoltzen-triksene

Anita Lilleskare er ikke bare vanvittig rask opp Stoltzekleiven. Hun har også kuttet tiden drastisk. Fra 12.

LES SAKEN