Boligprisveksten demper seg: – Vil berolige Norges Bank

Etter overraskende sterke boligpriser de siste månedene, viser august-tallene noe svakere vekst. Det kan bety at sentralbanken får mindre hastverk med å heve renten.

AVTAGENDE BOLIGPRISVEKST: Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener den noe avtagende boligprisveksten vil berolige Norges Bank.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Justert for vanlige sesongsvingninger steg boligprisene med 0,3 prosent i august, ifølge Eiendom Norge. Det er lavere enn ventet og ned fra 0,9 prosent måneden før.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier like etter tallslippet at dette viser at boligprisveksten har dempet seg betydelig sammenlignet med i sommer.

– Tallene vil få Norges Bank til å bli litt beroliget. Det har vært sterk vekst i mai og juni særlig, men også ganske sterk vekst i måneden etterpå, mens det nå dabber av, sier Haugland til E24.

Hun tilføyer at avtagende boligprisvekst er et tegn på at vi ikke i like stor grad trenger å frykte at gjeldsveksten skal ta seg opp igjen.

– Det er alt i alt tegn på et solid boligmarked, sier Haugland.

Les også

Boligprisene fortsatte oppgangen i august

Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

For tidlig å si

Handelsbanken tror også dagens tall er gode nyheter for Norges Bank.

– Ikke fullt så sterkt som man kanskje skulle tro etter sommeren. Bør bidra til å roe noen nerver hos Norges Bank, skriver Handelsbankens Marius Gonsholt Hov i en kommentar.

Han tilføyer imidlertid at det er for tidlig å utelukke at boligprisene igjen kan sette fart fremover.

– Mens dagens data burde ha lettet noen av bekymringene i Norges Bank, er det sannsynligvis for tidlig å si at boligmarkedet har kommet tilbake til et mer moderat tempo.

Norges Bank holdt som ventet renten uendret på rekordlave null prosent i august og signaliserte at renten mest sannsynlig holdes uendret en god stund fremover.

Samtidig var banken opptatt av at risikoen ved vedvarende høy boligprisvekst kan føre til at finansielle ubalanser bygger seg opp.

I bankens siste prognoser fra før sommeren ligger det an til rentehevinger fra slutten av 2022. Sommerens sterke boligpriser har imidlertid ført til at flere økonomer tror det kan komme signaler om tidligere renteheving på rentemøtet 24. september.

Sjefstrateg i SEB Erica Blomgren Dalstø.

Fortsatt sterkere enn Norges Banks prognose

Sjefstrateg i SEB Erica Blomgren Dalstø påpeker at selv med avmatningen i august, er utviklingen sterkere enn sentralbankens prognose fra juni. I tillegg har gjeldsveksten økt i sommer, og er betydelig høyere enn Norges Bank har lagt til grunn.

– Samlet sett peker boligprisvekst og kredittvekst siden juni i retning av at Norges Bank blir nødt til å heve renten tidligere, gitt at den positive utviklingen vi ser ellers også fortsetter, og det tror vi, sier hun til E24.

Blomgren Dalstø viser også til at omsetningen i boligmarkedet fortsatt er svært høy, noe som bidrar til oppsiderisiko.

– Selv om de sesongjusterte prisene skulle holde seg uendret resten av året, vil veksten likevel være høyere enn Norges Bank har ventet.

Hun tar et lite forbehold om konsekvensene av den nylig varslede innstrammingen i boliglånsforskriften, men understreker at rentevåpenet historisk sett er det kraftigste og mest effektive våpenet når det kommer til boligmarkedet.

SEB tror dermed på første norske renteheving etter sommeren 2022.

Norges Banks renteprognose
Publisert: