Mowi med milliardfall i andre kvartal, dropper utbytte
Verdens største lakseoppdretter Mowi leverer et operasjonelt driftsresultat som er over en milliard kroner lavere enn på samme tid i fjor. Årsaken er lavere laksepriser og globale smittetiltak som følge av coronakrisen.

Mowi mer enn halverer det operasjonelle driftsresultatet til 99 millioner euro, i overkant av en milliard kroner fra 211 millioner euro på samme tid i fjor.
I en oppdatering fra juli varslet laksegiganten et operasjonelt driftsresultat på 96 millioner euro. Det var da rundt 25 prosent bedre enn analytikerne hadde fryktet, ifølge Infront.
«Mowi sine resultater i andre kvartal ble betydelig påvirket av lavere laksepris som følge av Covid-19 og omfattende smittereduserende tiltak verden over», forklarer selskapet.
På grunn av usikkerheten rundt coronapandemien, utsatte Mowi i første kvartal beslutningen om utbytte til andre kvartal, men heller ikke nå tør styret å betale utbytte.
«Utbytte til aksjonærene er en vesentlig del av Mowis finansielle strategi. På samme tid er det avgjørende viktig å ha en sterk balanse, spesielt i lys av den pågående Covid-19-pandemien. Styret har derfor vedtatt å ikke dele ut utbytte for første og andre kvartal», heter det i meldingen fra Mowi.
Inntektene i andre kvartal falt til 911 millioner euro fra 1,02 milliarder i tilsvarende kvartal i 2019. Etter skatt har selskapet et overskudd på 54 millioner euro, ned fra 140 millioner i fjor. Resultatet trekkes ned av verdijustering på fisken (biomassen) på 42 millioner euro.
Les også: Svakeste sommerpris på laks på fem år: Rammes av corona og varmt værVenter lavere slaktevolum i 2020
Totalt slaktet Mowi 104.303 tonn i kvartalet, rundt to tusen tonn over kvartalsprognosen.
Mowi kutter forventet slaktevolum for 2020 med 8.000 tonn til 442 000 tonn på grunn av biologisk utfordringer i Skottland.
– Til tross for betydelige markeds- og logistikkutfordringer i kjølvannet av Covid-19, har vi klart å holde driften i gang tilnærmet som normalt, sier Mowi-sjef Ivan Vindheim i meldingen.
– Vi har iverksatt en rekke smittevernstiltak for å hindre spredning av viruset. Våre ansattes ve og vel er alltid første prioritet. Vi kommer til å gjøre alt vi kan for opprettholde produksjonen og på samme tid ivareta våre ansattes helse og sikkerhet, legger han til.
Mowi påpeker at Kontali Analyse venter en vekst i det globalt volum på fire prosent i år og én prosent neste år, noe som normalt ville støtte sterke laksepriser.
«Covid-19-pandemien har imidlertid betydelig innvirkning på markedsdynamikken og priser på kort sikt. Styret er fortsatt sterk i troen på positive utsikter for industrien på lang sikt, og for Mowi spesielt.»
Les også: (+) Ingen grunn til å bite på Bakkafrost-kroken ennåNedbemanning på ti prosent
Styret i Mowi innfører nå et produktivitetsprogram hvor målet er å redusere antall ansatte med ti prosent innen 2024.
Mowi understreker at lønnskostnaden etter fôr er den største kostnaden for selskapet.
– Det blir svært viktig å redusere kostnader fremover. Dette vil vi gjøre gjennom automatisering, digitalisering, forbedring av produksjonsprosesser og tilpasning av organisasjonen. Mowis strategi er fremdeles å vokse, og målet er å være netto jobbskaper også i fremtiden, sier Vindheim.
Selskapet hadde rundt 15.000 ansatte ved utgangen av 2019, ifølge selskapets årsrapport. Basert på det tallet kan 1.500 jobber i selskapet bli rammet av den planlagte nedbemanningen.
Mowi har en markedsverdi på 96 milliarder kroner etter et børsfall på 18 prosent så langt i år, og er dermed børsens sjette største selskap. Milliardæren John Fredriksen er hovedeier.
AksjenHer finner du meldingen fra MowiLes om juli-oppdateringen her: Mowi-resultatet halvert – bedre enn analytikerne fryktetLes også: (+) Milliardunderskudd for Møgster-familien. Dette er mye av forklaringen.