Innfører nasjonalt forbud mot alkoholservering

En nasjonal skjenkestopp etter midnatt er blant flere grep regjeringen innfører for å holde smittespredningen under kontroll.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Regjeringen tar flere grep for å bremse gjenåpningen av samfunnet, opplyser helseminister Bent Høie på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Blant grepene er å innføre et nasjonalt forbud mot å servere alkohol etter midnatt lørdag 8. august.

Samtidig beholdes grensen på maks 200 personer for arrangementer.

– Vi har sagt at vi skal åpne samfunnet gradvis, sammen og kontrollert. Den siste tiden har vi sett økt smitte i samfunnet. For å beholde kontrollen må vi derfor tråkke på bremsen for videre gjenåpning og sette inn tiltak på nytt, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en uttalelse.

– Dette er i tråd med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttets faglige anbefaling. Dette gjør vi for fortsatt å kunne å holde barnehager og skoler, sykehjem og arbeidsplasser åpne, fortsetter han.

Regjeringen vil gjøre en ny vurdering av gjenåpningen og smittesituasjonen i begynnelsen av september, opplyses det.

Anbefaler hjemmekontor

Regjeringen anbefaler samtidig å legge til rette for hjemmekontor to til tre dager i uken for dem som har mulighet til det. Dette for å redusere rushtrafikken på kollektivtransporten.

– Vi oppfordrer alle som har mulighet, til å gå eller sykle til jobb og skole. Arbeidsgivere må legge til rette for at halvparten så mange bruker kollektivtrafikk, og statlige og kommunale arbeidsgivere bør gå foran som gode eksempler, sier Bent Høie.

Munnbind etter reise

Samtidig anbefales det å unngå unødvendige reiser til utlandet – også til grønne land. Helsedirektoratet arbeider nå med hvordan en kan etablere sentre for koronatesting på utvalgte flyplasser, grenseoverganger og havner, opplyses det.

Reisende som ankommer fra røde land skal ha på munnbind når de kommer til Norge og er på vei hjem i karantene, og det er fare for å møte andre.

– Munnbind beskytter ikke like godt mot smittespredning som minst én meters avstand. Men i noen situasjoner vet vi at det er vanskelig å overholde denne regelen. Da kan munnbind være et supplement, sier Høie.

Han opplyser at FHI nå vurderer hvorvidt det kan bli aktuelt å bruke munnbind i visse, konkrete situasjoner.

– Vi venter på god og faglig vurdering før vi går videre med spørsmålet om bruk av munnbind i ulike situasjoner. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vil lage kampanjer om riktig bruk, og se på hvordan vi skal sikre god tilgjengelighet av munnbind. Mer detaljerte råd vil komme 14. august, sier Høie, og fortsetter:

– Men vi sier allerede i dag at folk må være forberedt på at det kan komme anbefalinger om bruk av munnbind i rushtiden på kollektivtransport.

Publisert