Kristell Karlsson er permittert fra to jobber og studerer på deltid. Nå får hun hverken dagpenger fra Nav eller støtte fra Lånekassen.

Deltidsstudenter som rammes av koronakrisen faller mellom alle stolene. Kristell Karlsson (27) frykter at hun kan være hjemløs innen hun har rett på hjelp.

Privatister og deltidsstudenter omfattes ikke av regjeringens krisepakke til studentene. Kristell Karlsson (27) fortviler.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Om tre uker skal Karlsson etter planen ta eksamen som privatist på Bjørknes privatskole i Oslo.

Består hun, er hun ett skritt nærmere drømmen om å omskolere seg fra frisør til psykolog til høsten.

For undervisning og eksamen i to fag på høyskolen har Karlsson betalt nærmere 30.000 kroner. For å få ting til å gå rundt, har hun jobbet to deltidsjobber ved siden av studien. 25 prosent som frisør ved Studio Alf og 30 prosent som feltverver for Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Men etter at koronakrisen inntraff, er hun blitt permittert fra begge jobbene.

Nå er hun i en situasjon der hun faller mellom alle stolene: Som deltidsstudent har hun ikke rett på dagpenger fra Nav. Og som deltidsarbeider har hun heller ikke tilgang på midler fra regjeringens krisepakke til studentene.

I tillegg er det nå usikkert om eksamen vil avvikles som planlagt.

– Hvem skulle trodd at selv med to jobber kan du være hjemløs innen noen måneder? spør Karlsson.

Kristell Karlsson (27) fra Tromsø frykter å miste leiligheten sin i Oslo dersom hun ikke finner ny deltidsjobb, eller får hjelp fra myndighetene, innen kort tid.

Deltidsstudenter dekkes ikke

De som tar opp fag som privatister har kun rett til støtte fra Lånekassen dersom studiet utgjør minst 50 prosent studiebelastning. Dermed har Karlsson vært helt avhengig av å fortsette å jobbe.

– Snittet for å komme inn på psykologistudiet i Oslo er veldig høyt. Dette gjør det allerede veldig vanskelig å omskolere og videreutdanne seg. Og det blir ekstra tydelig i slike krisetider, sier Karlsson.

Da hun ble permittert, henvendte hun seg til Nav for å søke om dagpenger. Det går imidlertid ikke så lenge man oppgir at man er «under utdanning».

– Så jeg ringte Lånekassen for å få hjelp. Da fikk jeg beskjed om at det ikke står noen ting om deltidsstudenter eller privatister i krisepakken.

Karlsson forklarer at fordi hennes studier etter planen skulle være ferdige neste måned, er det usikkert hva hun har rett på i månedene fremover.

– Jeg fikk beskjed om at jeg kunne prøve å søke likevel og krysse fingrene, sier Karlsson.

– Men jeg kan jo ikke basere budsjettet mitt på flaks.

Redd for å bli hjemløs

Det er heller ikke mulig å søke dagpenger gjennom Nav dersom du har avsluttet studier de siste to ukene. Det betyr at Karlsson risikerer å stå uten inntekt i minst to måneder. Nå søker hun nye jobber, men er redd for å miste hjemmet sitt i mellomtiden.

– Jeg lever jeg på depositumspengene mine nå. Jeg har vurdert å begynne å selge ting for å ha råd til mat neste måned. Det virker som om veldig mange søker de samme jobbene nå, sier Karlsson.

Hun håper regjeringen vil utvide dagpengeordningen.

– Vi er flere i min situasjon. Hvis vi ikke får dagpenger eller tilgang til ekstra lån, hva skal vi gjøre?

Studentene får delt stipend

I regjeringens krisepakke ble studentene lovet ekstra lån på 26.000 kroner for å bidra til å dekke tapte inntekter fra deltidsarbeid. To tredjedeler av norske studenter jobber deltid. Mange reagerte kraftig på at studentene kun fikk tilbud om mer gjeld.

Mandag ble pakken utvidet i forhandlingene på Stortinget. Nå skal én milliard av kronene i støtteordningen endres fra rent lån til en kombinasjon av stipend og lån.

Venstre skriver på sine nettsider at stipendandelen av støttebeløpet kan utgjøre 35 prosent.

Ifølge kilder tett på forhandlingene var støtteordningen til studentene blant de siste punktene som falt på plass.

Publisert: