UD bekrefter fredag morgen at nordmannen nå er sluppet fri etter 11 dager i fangenskap. Han heter Gert Danielsen og er fra Bergen.

— Folk fra UD har vært i kontakt med ham. Etter det vi erfarer, har han det etter forholdene bra, sier pressevakt i UD, Svein Michelsen.

En kilde bekreftet torsdag kveld overfor Aftenpostens korrespondent at forhandlere, med stammeleder Sultan Al Eradah i spissen, sent torsdag kveld lyktes i å få løslatt den 34 år gamle mannen fra Bergen.

I en pressemelding fra FNs utviklingsprogram, sier Gert Danielsen:

— Jeg er glad for å å være fri igjen og jeg ønsker å takke de som har arbeidet hardt for at jeg skal bli satt fri. Jeg er lettet over at denne opplevelsen er over.

**BAKGRUNN:

**

— Jeg ønsker å takke alle som har jobbet hardt for å få meg løslatt. Jeg er lettet over at det er over, sier Danielsen til avisen.

Uskadet

Også Jens Toyberg-Frandzen, sjefen for FNs utviklingsprogram (UNDP) i Jemen, sier han er «strålende fornøyd» for å ha kollegaen tilbake.

— Han er uskadet og vi setter stor pris på innsatsen til jemenittiske myndigheter i i arbeidet med å få forhandlet frem en løslatelse. Vi er også takknemlige for det nære samarbeidet mednorske myndigheterog støtten vi har fått fra dem under denne prøvelsen, sier han i pressemeldingen.

Gert Danielsen var i Jemen blant annet for å forberede det kommende valget, særlig for å få ungdom engasjert i valgprosessen.

Han har jobbet som gruppeleder for FNs utviklingsprogram (UNDP), og vil reise til Norge for en kort periode for å hente seg inn igjen, før han gjenopptar sine oppgaver i UNDP. Han skal være i fin form og gjennomgår en standard medisinsk undersøkelse og psykologisk rådgivning.

Moren til 34-åringen sier til Romerikes Blad at de siste elleve dagene har vært et mareritt.

— Det var fantastisk å få nyheten om at han er løslatt. Det har vært elleve spente dager, nesten som et mareritt. Men nå er alt over og det har heldigvis gått bra, sier moren Elisabeth Danielsen.

Mulige løsepenger

Ifølge Hakim Alsmasmari, redaktør i Yemen Post, går avtalen mellom jemenittiske myndigheter og Al Jalal-stammen ut på at det fengslede stammemedlemmer skal få en rettferdig rettergang.

— Han har sittet nesten tre uker i fengsel, uten noen utsikter om å bli rettferdig behandlet i rettssaken, sier Almasmari til bt.no.

I tillegg har den jemenittiske regjeringen gitt penger til kidnapperne.

- De har fått et visst beløp for å dekke utgiftene de har hatt i forbindelse med kidnappingen og de påfølgende forhandlingene, sier Alsmasmari.

Flere kilder i løpet av de siste elleve dagene sagt til Bergens Tidende at Danielsen har blitt godt behandlet, fått god mat og drikke og har hatt tilgang til datamaskin.

— Han har vært ansett som en gjest, dog en ufrivillig gjest, sier sier Jemen-forsker Fernando Carvajal, som befinner seg i Sanaa

Kidnapping er en urgammel tradisjon i landet, og det finnes en rekke uskrevne regler for hvordan slike situasjoner skal løses på en frederlig og ikke-voldelig måte

Glad utenriksminister

- Jeg er glad og lettet over at den bortførte nordmannen er satt fri og at han er uskadet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Nordmannen er nå sammen med general Mohammed Al Maqdashi, som skal sørge for at han blir bragt trygt tilbake til Jemens hovedstad Sanaa. Nordmannen ble holdt fanget i Maarib-provinsen omkring 190 km nordøst for hovedstaden.

Les også:

— Jeg vil takke jemenittiske myndigheter for den målbevisste innsatsen for å fremforhandle nordmannens frigivelse. Jeg er også glad for det tette samarbeidet vi har hatt med FN i både Sana'a og New York, sier utenriksminister Støre.

På spørsmål fra Aftenposten.no sier pressevakt i UD, Svein Michelsen, at de foreløpig ikke har noen detaljer om hvordan frigivelsen skal ha skjedd.

— Men det vi kan nå bekrefte er at han er i sikkerhet i Sana'a, og at han vil komme hjem så raskt som mulig, sier Michelsen.

Forhandlingene for å få bergenseren løslatt er det jemenittiske myndigheter og FN som har stått for, og UD vil derfor ikke uttale seg om denne prosessen.

Danielsen oppholdt seg i Jemens hovedstad Sanaa da han 15. januar 2012 ble bortført av væpnede menn i et veikryss. Han er blitt holdt i fangenskap hos Al Jalal-stammen i Maarib-regionen, et område 17 mil øst for hovedstaden Sanaa der jemenittiske myndigheter har liten kontroll.

Beduinstammeleder stod bak

Mannen som stod bak bortføringen er beduinstammelederen Hassan ben Nasser ben Horiaqdan. Hans krav var at hans bror, Ali ben Nasser, blir satt fri.

Ali er anklaget for en rekke alvorlige forbrytelser, blant annet drap på fire menn fra sikkerhetsstyrkene som skal ha forsøkt å hindre ham i å stjele olje, ifølge Aftenpostens kilder.