I to måneder forhandlet mannen ved navn Jordi Sarda Bonvehi med ukrainske myndigheter om en milliardinvestering i et naturgassanlegg i Ukraina, skriver New York Times.

Han sa han opererte på vegne av det spanske selskapet Gas Natural Fenosa som angivelig ønsket å være med i et investeringsfond som skulle investere et milliardbeløp i gassanlegget.

Mandag denne uken var to måneders forhandlinger og reiseaktivitet avsluttet og kontrakten ble underskrevet i en høytidelig seremoni i hovedstaden Kiev i Ukraina. Både statsministeren og energiministeren i Ukraina var tilstede.

Kort tid etter viste det seg at det hele var lureri.

Tvilte aldri på han

Jordi Sarda Bonvehi er ikke ansatt i det spanske gasselskapet og de har aldri hørt om han.

Selskapet sendte kort tid etter signeringen ut en pressemelding hvor de skriver «Gas Natural har ikke signert noen kontrakt om å investere i et gassanlegg i Ukraina, ei heller leder vi noe konsortium» .

Forvirringen er dermed komplett. Hvem Bonvehi er og hvor han er, står ukrainske myndigheter uten svar på.

Det kan virke utrolig at forhandlingene kunne pågå over to måneder uten at noen fant ut av dette. «Vi tvilte aldri på hans identitet», uttalte Vladislav Kaskiv, direktør i Ukrainas investeringsfond i etterkant.

Ifølge New York Times skal ikke Bonhevi ha fått økonomisk gevinst ut av lureriet.

Leter etter Bonhevi

Etter at historien ble kjent har mange prøvd å komme i kontakt med Bonhevi, men det skal være uvisst hvor han befinner seg. Nyhetsbyrået Reuters har rapportert om en samtale med det de tror er lurendreieren.

Han skal ha sagt «Jeg trodde jeg kunne signere den og så få i stand en avtale med selskapet» på telefon fra Barcelona.

Reuters understreker at de ikke vet sikkert om det var den rette personen de snakket med.

Hendelsen er et stort tilbakesteg for Ukraina og arbeidet med å gjøre landet mer uavhengig av Russland for leveranse av gass. Det ukrainske investeringsfondet er på jakt etter finansieringskilder til et investeringsfond på 1,1 milliarder dollar for å bygge et gassanlegg ved Svartehavet.